Pencinta Wanita..(khas buat kaum hawa)

Hati kecil ini berbisik, “Uwais,ko ni asik dot cakap sal pompuan je,sal tudung,sal tabarruj,sal couple,tapi ko x penah cakap pom sal laki.Padahal laki pom ade wat salah,dorang bukanla perfect sangat.Ko back up jenis sendiri ke?”Betul gak ape yang aq pk ni,so aq pk ape yang patot dibncangkan sal laki ni. At last,aq dapat gak satu tajuk,x taw la mnarik ke tak atau bergune ke tak,arap-arap bergune walopon x mnarik,khasnya buat kaum hawa.Bawah ni satu dialog,kisah benar yang aq ubah skit2 supaya maksudnye mampu menyentuh hati pembaca…Suatu malam,ade orang ‘buzz’ aq..

Intan     :salam,free tak?nak tanye bende…

Rangga :free je,ade ape?Nak kawin ke?

Intan     :Ngarot la ko ni.Ni nak tanye,ade sowang tu..die alim ar,die nak blanje aq makan..ko rase camne?

Rangga :Souka(oh ye?)..

Intan     :die ni alim ar..banyak ilmu agame..pak imam..

Rangga : aq xde jawapan bagi soklan ko tadi tapi aq ade nasihat kalo ko nak dengar..nasihat tentang lelaki daripada lelaki..haaha😛

Intan     : oh,takpe2..aku da taw takley,entah la knape aku nak membenarkan jugak..nasihat ape?

Rangga : ko jangan caye kat laki skang,sume xley arap nye.Yang cakap ni pom same je. Xkisay la die tok imam ke,tok lebai pakai serban btingkat-tingkat ke,amir jemaah ke, bila datang je kes pompuan,sume cair.Ko letak 1 jute ringgit depan aq ,aq xkan cuti tapi kalo ko bagi aq pompuan kat aq,serius aq xley tahan.Memang ar sjarah telah mencatatkan disbalik kejayaan laki,ada pompuan di belakangnya contohnye nabi Muhammad.Di sebalik kejayaan Rasulullah,ada saidatina Aishah di belakangnya. Tanpa jemu memberi semangat kepada baginda sehingga baginda berjaya.Tapi ko kene ingat gak, sejarah juga mencatatkan kejatuhan sesebuah tamadun disebabkan pompuan gak.

Intan     : eh,ye ke?Pompuan wat ape?

Rangga : xyah dot tengok tamadun lagi,tengok bende yang 1st skalik blaku lam idup manusia.

Intan     : bende 1st skalik yang blaku lam idup manusia?Etooo*…Pristiwa nabi Adam makan buah khuldi kanaa*?

Rangga : a’a.Nabi Adam da nekad untuk taknak makan buah tu sebab Allah larang.Tapi sebab digoda oleh Hawa,nabi Adam makan gak.Natijahnye,due-due kene campak ke bumi dalam keadaan bogel.Tu satu contoh.

Intan     : lagi?

Rangga : Tariq,panglima yang membuka Andalusia.Tariq ni hebat gle,tyme sampai kat Andalusia,die bakar kapal-kapal die n die kate bahawa wahai panglima-panglimaku,di belakangmu laut,di kiri kanan mu bukit dan di hadapanmu musuh.Jika kamu mahu terus hidup maralah ke hadapan dan cantaslah leher mereka.Kehebatan Tariq ni ditakuti oleh pihak kafir,so oram kafir pun hantar pompuan-pompuan yang lawa kat khalifah yang ade kat Bagdad dan meminta khalifah memanggil Tariq balik.So,Tariq pom dipanggil balik.Spatutnya,empayar Islam da bkembang sampai ke German taw.2 cite ni,nabi Adam dan Tariq ni menceritakan betapa lelaki ni lemah dengan perempuan.Nabi Adam,manusia yang berstatus nabi pun rebah kalo digoda wanita.

Intan     : ala,tu goda..ni kuar biase je,makan-makan,borak-borak..mane la bley teransang.

Rangga : ni la pompuan,korang pk laki ngan pompuan same ke?Scare jujur,bukan daripada pengalaman aq je,ni pengalaman-pengalaman yang aq dengar dari kawan-kawan aq gak,laki x pelu sentuh-sentuh untuk transang.Dengan tengok,dengar suare da cukup untuk laki teransang.Korang memang la x transang.Ingat,hormon laki ngan pompuan lain.Lelaki,mate die x-ray,walopon pompuan tu berbaju tapi bagi lelaki,tu lutsinar,sume bende kami nampak.Ade kawan aq,xtaw ar memang die lemah ke ape ke tapi die cakap kalo die mesej ngan awek die,awek die cakap ‘sayang awak’, ‘rindu awak’, die da gersang da.

Intan     : oh..gitu ke?da tu yang orang kate laki ade 1 nafsu n pompuan ade 9 nafsu tu?Spatutnye kalo pompuan tengok tak teransang,laki sentuhpun takkan teransang la.

Rangga : hadis mane ko pakai tu?Puas aq cari pasal tu tapi xjumpe.Tu just perumpamaan yg diberi oleh orang alim.Nafsu yang dimaksudkan tu bukanlah ape yang ko maksudkan,scare ringkas yang dimaksudkan tu kesukaan,kesukaan pada membeli belah,kesukaan pada makan,kesukaan pada lelaki,kesukaan pada belajar.Maksudnye korang ni ade banyak bende yang korang nak buat,laki ni skit je.Haa..aq tpkir sumting,try pk scare pecahan ko akan taw nape laki gle sangat pade pompuan.

Intan     :pk scare pecahan?Etoo…laki ade 1 pompuan ade 9 ek..oh,maksudnye laki ade 100% pasal pompuan manakala pompuan lak ade 1/9 pasal laki kan?Macam ni kam?yang purple tu nafsu ke arah jantina lain.

carta by you.

pecahan nafsu laki n pompuan.

 

Rangga : a’a,camtu ar.Tapi tu just pandangan aq la kalo ko nak gune hujah 1 nafsu dan 9 nafsu.Laki ni jarang jujur,die sanggup wat ape je untuk dapat ape yang die nak.Ramai laki yang nak pompuan sebab wajah die bukan prangai die,kengkadang ade laki yang cakap, “aq ske die sebab prangai die,die baik gle..muke aq tak kisay sangat.”Ni tipu,jarang benar ade laki camni,1 dalam 1000 kot.  Ade kawan aq tu couple ngan 5 pompuan dalam 1 mase.Yang ptame die panggil sayang,yang kdue die panggil sayang,yang ktige die panggil sayang,sume die panggil sayang.Ayat same je, ‘awak spesel,awak sorang je yang saye ske.Xde oram macam awak.Saye betol2 rindukan awak. Luv u sooooooooooo much!!’Pompuan sbb kebaikan die,senang je dmainkan oleh laki.

Intan     : sbb kebaikan?

Rangga : a’a,sebab korang mudah pecaye.Korang pcaye sume bende laki cakap padahal lidah laki ni bercabang.Kadang-kadang,korang da taw da laki tu tipu tapi korang cakap, “nak wat camne, saye sayang kat die.”Kalo jenis camni,aq nak nasihatkan camne.Kalo bende yang bkaitan dengan hati aq tak taw sangat.Tolong ar jangan caye sangat ngan laki ni.Yang main ayat-ayat ni ok lagi tapi yang bahaye yang gune agama untuk dapatkan pompuan.

Intan     : gune agama?

Rangga sou,sou*..Kan banyak brite skang macam tu.Ustat temberang la,ape la..banyak sangat..Orang agame skang bukan macam dulu,dulu mereke jage pandangan betoi2 tapi skang kalo ustat tu, renung mate anak murid pompuan pom ade.Bukan nak cakap ape ar,tapi aq ade cite.Kawan aq tu ktue agama tempat aq blaja dulu.Die ade awek ar,tapi tu tak jadi hal besar sangat ar sebab budak ni baik sangat,subuh die ar paling awal ade kat masjid.So,ktorang rase die dapat jage batasan pergaulan die ngan awek die.Satu hari kantoi tengah dot berdua-duan ngan awek die lam gelap.

Intan     : ye ke?Ish terok nye..

Rangga : tu la,tp xley nak cakap terok gak.Bagi aq,tu Allah nak tunjuk kat die Allah sayang kat die.Kalo Allah tak wat die kantoi,kompom die akan wat lagi,hari demi hari,tapi sebab Allah sayang kat die, Allah nak hentikan die daripada wat bende tu.Tu la,ko jangan mudah pcaye ngan oram-oram alim ni,ko tak kenai lagi die.Ko jangan caye kat laki,laki ni teruk..aku pom same ar,tyme aq ingat aq buat tyme aq lupe,nah..huhuhuhu..ko bley caye soram je laki atas muke bumi ni..

Intan     : sape?Rasulullah?

Rangga : betoi la Rasulullah tapi ko x idup dengan baginda.Ish…Suami ko la!Ko ikut ape yang di suh slagi x langgar syarak,ko bley masok syurga ikut mane-mane pintu ko ske.Aq bace ni kat Azz.wordpress, tajok die ‘Wanita Solehah lebih baik daripada bidadari syurga’ kalo x silap.

Intan     : oh..tq coz kongsi bende yang aq x penah taw..kire2 ni pom ko nak gode aq la ni? =P

Rangga :sengal~

 


Etoo-digunakan oleh orang jepun apabila mereka berfikir

Kanaa-same dengan ‘kot’.. “pristiwa nabi Adam makan buah khuldi kot?”

Sou-ya

28 thoughts on “Pencinta Wanita..(khas buat kaum hawa)

  1. sebaik nya penulis menggunakan ayat lengkap semasa menulis blog. Jika penulis terhad kan pembaca anda dalam kalangan orang melayu, penulis boleh menggunakan singkatan, tetapi tidak digalakkan. Alangkah bagusnya jika dakwah ini dapat dibaca oleh kaum lain dan yang beragama lain juga. Oleh itu, lebih baik andai penulisan penulis berbahasa melayu sempurna. InsyaAllah, akan berkurang silap faham dan memudahkan pembacaan.Teguran ikhlas dari yang berminat.

  2. salam..mak ai..dasatnye ap yg laki pikir..waduh,gawat sih..ape2 pn,jga pnadgn mata..jga hati.wanita..lembutmu xbererti,kau mudh dijual beli,ko mampu menyayingi lelaki dlm berbakti..so gals out there,jgn biarkan lelaki dekat ngn anda..doa pada Allah dan yakin dgn jodoh yg Allah tetapkan..salam..

  3. alhamdulillah,,,bnyak kejujuran rasanya dalam entry ni.kejujuran seorang makhluk bernama lelaki.so,bnyak pengajaran yang boleh kita ambil.insyaAllah ada kebaikannya…amin

  4. erm..tak sangka sampai begini sekali..
    tapi..ape2 pun..tak kiralah laki atau perempuan..kalau berbalik pada agama..
    insyaAllah kita tak akan sesat..
    surah an-nur kan ada menerangkan tentang batasan pandangan dan aurat..
    kalau betul2 pegang pada agama..nescaye tak berlaku kes2 berdua-duaan atau couple nih..

    jihad melawan nafsu tu jihad terbesar..sebab bukan senang..
    buktikan kita mampu!

  5. Dipersilakan,moga2 artikel itu membantu diri kita semua dalam berubah ke arah kebaikan.kalau boleh jangan lupa credit kepada kami =D

  6. pernah seorang lelaki menghantar mesej berbunyi begini: “walaupun awak bertudung, saya tetap rasa ‘something'”. bila diminta pnjelasan, ini jawapannya: “sebab kecantikan itu boleh mencairkan lelaki”. oleh yang demikian, saya tidak berani bersolek dan berazam tidak mahu bersanding semasa walimatul urus. ehehe….takut ada yang rsa ‘something’.padahal ada kawan2 yang kata saya ni badan berisi, pakai bedak kat muka pun nampak kelabu(muka berkulit gelap), baju pun tak ‘up to date’. PELIK KAN????

  7. terima kasih, sy sukakan entri ini…nasihat nye telus dan terus dr hati seorg lelaki.. alangkah baik jika semua umat manusia sentiasa ingat mengingati, berpesan2 antara sesama manusia.

  8. thanx untuk nasihat tersebut
    ehehe
    semoga allah melindungi saya dari fitnah manusia

  9. salam..nice story…syukran atas informasi yang best… sy suke!! sebelum ni ade jugak sy terbace cerita dr blog sahabat sy (lelaki), mengenai hal lelaki bila melihat wanita..mmg tak salah lagi lah,.alhamdulillah, teruskan menulis entri2 sperti ni supaya wanita diluar lebih berfikiran luas dan lebih berhati- hati…semoga Allah sentiasa memelihara yg dikehendakinya..

  10. thnx for the entry . it very useful .

    sememangnya , Allah sndri berfirman suh kte jge pndgn dan itu adlh yg t’baik tok kte . ble sme2 jge pndgn nescye bnde2 cmni susa na jd .

    moga2 diri ini (jge mrk di luar sne) sntiase terpelihara whereever we are , insha-Allah amin ..🙂

  11. laki pmpuan same je…baik ke, jahat ke…nama pon mnusia…this is 50/50 you and 50/50 me…we all the same…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s