Don't judge a book by its cover..

judgebook

“Aq xske tgk muke ko,muke ko macam muke senior aq,”tengking Nudin kepada Anep,pelajar tingkatan 4 yang baru berdaftar 5 hari.

“A’a la nudin,muke die cam Amir.Ape lagi..sepak!”tambahPeyuh.

Lampu bilik rehat ditutup,Anep diganyang habis-habisan oleh senpai-senpai(senior-senior) nya.Mukanya ditampar,perutnya ditumbuk dan pahanya diteranjang.Teruk Anep kena malam tu tapi selaku kouhai (junior),apa yang mampu dia lakukan?Pasrah dan redha sahaja tapi persoalannya,wajarkah Anep diganyang cukup-cukup oleh Nudin n da geng disebabkan mukanya sama dengan muka senpai mereka?

Tak patot,muka itu ciptaan Allah.Tindakan Nudin n da geng itu seakan-akan mempersoalkan kejadian Allah.Tambah2 kite sume memang da taw yang kat atas muke bumi ni ade 7 orang yang muke seiras(orang tue-tue kate),so kenapa kite persoalkan wajah mereka?Ingat,don’t judge a book by its cover.

Dzul ialah seorang alim.Suatu hari datang seorang perempuan yang memakai tudung labuh berjumpa dengan Dzul untuk berborak-borak kosong.Dzul melayannya dengan begitu baik sekali.Ditakdirkan Allah, pada suatu hari,datang seorang perempuan yang freehair dan menanya Dzul perkara-perkara berkaitan dengan agama.Dzul menjawab soalan perempuan itu dengan kasar seolah-olah dia tidak ingin menjawab soalan itu.Betulkah tindakan Dzul ini?Apabila datang perempuan yang tudung labuh,dia melayan perempuan itu dengan baik sekali walaupun perempuan itu datang dengan tujuan yang salah sedangkan apabila datang kepadanya seorang perempuan yang freehair dengan niat untuk menuntut ilmu,dia melayan perempuan itu dengan sikap endah tidak endah.

Menilai manusia disebabkan luarannya bukanlah satu sikap yang positif yang harus ada di dalam diri kita.Islam melarang kita daripada melakukan sedemikian.Apabila Allah menyuruh Azazil(syaitan) sujud pada nabi Adam ,syaitan enggan dan berkata, “aku dijadikan daripada api dan dia(Adam) dijadikan daripada tanah.”Akhirnya syaitan dibuang daripada syurga dan dilaknat oleh Allah selama-lamanya.Daripada peristiwa ini,kita dapati bahawa menilai sesuatu daripada luaran bukanlah satu perbuatan yang akan mendatangkan faedah,malah boleh menyebabkan kerugian yang besar bagi penilai.

“Kalo la ade mee yang luar die nampak ayam goreng,udang goreng,bau pun sedap,maka mee tu pun sedapla kan.Tapi kalo mee tu,warne luar die ijau, bau busuk,dalam die masih sedap?”-satu analogi bagi yang menyokong judge a book by its cover.

Benar,kadang-kadang kita dapat menilai seseorang daripada luaran tapi ingatlah,hal ini hanyalah kadang-kadang.Analogi makanan itu betul,tiada salah tetapi kadang2 analogi itu tidak boleh diaplikasikan.Ade jega yang makanan pada luarannya nampak seperti tidak sedap tetapi bila dimakan cukup enak,contohnya budu.

“Awaklah cinta pandang pertama saya,saya tidak memerlukan apa-apa alasan lain bagi menyintai awak,”syair seorang Mat Jiwang.

Tanpa mengenali si gadis,Mat Jiwang telah jatuh cinta secara melulu. Mat Jiwang hanya menilai si gadis daripada sudut fizikal,daripada sudut kecantikan luaran.Sebelum berkahwin,apabila si gadis dibasahi air hujan, diludahnya langit.”Hah,amik kau.Berani basahkan buah hati kecintaan aku.” Namun,setelah berkahwin,selepas kenal hati budi si gadis,Mat Jiwang tidak lagi sejiwang dahulu.Apabila hari hujan,dirampasnya payung daripada si gadis,biarlah si gadis basahpun tak apa,asalkan dia terselamat.

Inilah contoh jika anda menilai seseorang daripada luarannya.Apabila anda menilai seseorang daripada sudut luaran,jarang sekali ‘epi ending’ itu terjadi.

Jika beginilah cara anda berdakwah,baik anda gulung tikar,balik ke kampung tanam jagung.Sampai bila-bila pun dakwah anda tidak akan berjaya.Aq bukanlah ahli jemaah tabligh tetapi dalam bab ni aq cukup mengagumi mereka.Tidak pernah aq melihat satu jemaah yang mampu mengumpul penagih dadah,pencuri,perompak duduk satu dulang,makan sambil berbicara tentang kebesaran Allah kecuali jemaah Tabligh.Bagi mereka,muka,pakaian,harta benda tiada darjat di sisi Allah,yang penting apabila seseorang itu ingin berubah,mereka sedia menghulurkan bantuan.

Inilah cara dakwah yang sebenarnya,cara dakwah Rasulullah.Dalam berdakwah,Rasulullah tidak pernah melihat pakaian,paras rupa,perangai dan harta benda.Buktinya,yang memeluk Islam di zaman Rasulullah ada daripada golongan hamba hinggalah kepada golongan atasan,daripada Bilal bin Rabah hinggalah kepada Abdul Rahman Bin Auf.

Ketika saidina Umar datang berjumpa dengan Rasulullah dengan tujuan untuk memeluk Islam,sahabat yang menjaga pintu tidak membenarkannya tetapi Rasulullah menyuruh sahabat itu melepaskan saidina Umar dan akhirnya saidina Umar memeluk Islam.Bayangkan kalau Rasulullah menilai orang melalui rupa dan perangainya,nescaya Rasulullah tidak akan berjumpa dengan saidina Umar yang bengis dan pemarah itu.

Selaku pendakwah,kta seharusnya membuang apa-apa perkara yang bersifat peribadi untuk dakwah kita berjaya.Jangan sesekali mencari keburukan orang lain sebaliknya carilah keburukan diri kita.Mungkin Amy hanya tidak memakai tudung tetapi tuntutan agama yang lain dia tunaikan dan mungkin juga Emy memakai tudung labuh tetapi dia ponteng puasa di bulan Ramadhan.Kedua-dua ada potensi untuk berlaku sedemikian.Jadi jangan cepat menilai manusia,nilailah manusia setelah anda hidup dengannya dan anda sudah berfikir tentangnya.

Untuk hidup dengannya,anda tidak perlu jadi ‘death mate’ nya.Satu analogi, jika anda ke shoping complex yang lengkap dengan cctv,adakah anda akan mencuri atau berbogel di hadapan cctv tu?Kompom la tak kan sebab anda tahu ada yang Pak Guard sedang memerhati anda.Pak Guard memerhati anda bukan secara direct,tetapi melalui perantaraan cctv,tetapi secara kasarnya kita dapat rumuskan bahawa Pak Guard sedang memerhati anda. Samalah dengan mengenal seseorang,anda tidak perlu untuk menjadi ‘death mate’ nya,sebaliknya anda boleh bertanya perihalnya dengan kawan-kawannya.Atau,anda sendiri memerhatikannya daripada jauh,tapi hal ini tidak digalakkan,kalo kat jepun memang da kene cop as ‘stalker’.

Fikir..Fikir..Fikir..Ni la hobi aq.Apabila berlaku satu peristiwa di hadapan aq,aq akan berfikir secara mendalam tentang peristiwa itu.Apabila mengenal seseorang,anda perlu berfikir bagaimanakah cara yang paling berkesan untuk berdakwah kepadanya.Fikir,jangan tidak fikir.Kaedah hentam kromo bukanlah kaedah dakwah yang berkesan kepada semua orang,kaedah ini hanya sesuai untuk beberapa orang sahaja.Hanya dengan berfikir anda dapat membuatkan orang tertarik dengan anda.

Yup,apabila anda berfikir,anda akan mengubah tingkah laku anda untuk pastikan diri anda dan diri yang didakwah ‘masuk’.Nabi telah buktikan hal ini kepada kita.Suatu ketika,satu daripada kaum yang sudah memeluk Islam menyanyi-nyanyi,saidina Umar dan Rasulullah menyaksikan hal ini. Rasulullah berdiam diri tetapi saidina Umar menjadi tidak tentu arah,dia ingin memberhentikan hiburan ini.Namun begitu,Rasulullah menghalang saidina Umar daripada memberhentikan hiburan itu,kata Rasulullah, “sesungguhnya merekada daripada kaum yang sukakan nyanyian dan biarkan mereka.”Satu kisah lagi,kisah penzina yang ingin memeluk Islam. Rasulullah membenarkannya memeluk Islam dengan syarat jangan menipu. Pemuda itu akhirnya memeluk Islam.

Bayangkan kalo Rasulullah adalah sorang yang judge a book by its cover, kompom pemuda tu takkan masuk Islam.Inilah hikmah apabila kita kenal, fikir dan bertindak.Ingat,don’t judge a book by its cover…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s