Merasakan diri sepintar Saidina Ali?Try this!

try this

Mase COI(circle of Islam) aritu,salah sorang daripada ahli COI mengemukakan teka-teki matematik,bunyinya agak simple tetapi penuh dengan trick.Soalan -soalan ini merupakan himpunan permasalahan yang berkaitan dengan matematik yang diselesaikan oleh Saidina Ali.Jadi,jika anda yakin  anda sepintar beliau,buka post ini!

Bread Spread by isolatediguana

Soalan pertama:Pembahagian roti

Ada 3 sahabat,1 orang membawa 3 buku roti,seorang membawa 5 buku roti dan seorang lagi tidak membawa roti.Ditakdirkan Allah mereka bertiga lapar, jadi untuk menjadikan adil,mereka telah membuat satu kira-kira.5 buku roti ditambah dengan 3 buku roti menjadi 8 buku roti.8 buku roti itu dipotong menjadi 3 bahagian menjadikan jumlah keseluruhan roti itu 24 keping.Maka seorang akan mendapat 8 keping roti.Sahabat yang tidak membawa roti itu membayar 8 dinar sebagai ganti kepada roti-roti tadi.Sahabat yang membawa 5 buku roti diberi 5 dinar dan sahabat yang membawa 3 buku roti diberi 3 dinar.Sahabat yang mendapat 5 dinar tidak berpuas hati dengan bayaran itu, persoalannya,kenapa?

A cow [15/365] by publicenergy

Soalan kedua:Pembahagian harta pusaka

Dalam sebuah kampung terdapat seorang pakcik yang sangat uzur,pak cik itu mempunyai 3 orang anak dan pakcik itu juga merupakan pengusaha lembu di kawasan itu.Pak cik itu mempunyai 17 ekor lembu kesemuanya.Sebelum pak cik itu menghembus nafas terakhir,pak cik itu sempat mewasiatkan pembahagian lembu kepada anak-anaknya,anak sulungnya mendapat 1/2 daripada lembunya,anak kedua mendapat 1/4 dan anak bongsu mendapat 1/5.Tetapi masalahnya timbul apabila nilai-nilai ini tidak sesuai dibahagikan dengan 17 ekor lembu,maknanya,jika kita tambah dan darab secara meng’khinzir’ buta,1 ekor lembu harus dipotong kepada bahagian2 yang sesuai untuk dibahagikan secara adil,namun idea memotong lembu itu bukanlah idea yang bagus.Jadi,macamana anda ingin selesaikan hal ini?

Ha..ni 2 soalan yang Saidina Ali settle,bawah ni plak soklan yang abang aq bagi kat aq..kompom la dapat jawab..aahhahah,gurau2..

Origami of RM1 or MYR1 by remmy

Soalan tambahan:Baki yang tidak mencukupi

Ajib,Biji dan Jibi pergi ke kedai bakso di hadapan TBP.Mereka memakan bakso spesial dan air kopi anak jantan,total kesemuanya RM10.Semua orang mengumpulkan duit setiap orang,totalnya RM30 dan Biji diarahkan untuk memberi wang tersebut kepada Makcik bakso.Disebabkan muka Biji sangat kiut,Makcik bakso itu memberi diskaun sebanyak RM5.Jadi,Biji membahagikan RM1 kepada Ajib,Jibi dan dirinya,baki ade RM2 lagi. Tadi setiap orang membayar RM10,apabila RM1 dipulangkan bermakna setiap orang membayar RM9.RM9 bila didarab dengan 3 orang menjadi RM27. RM27 ditambah baki RM2 tadi,total kesemuanya RM29.Huh?!Dimanakah RM1 lagi?

__________________________________________________________

[       J a W a P a N  a K a N          d I b E R i T a H U                  k E m u D I a N         ]

__________________________________________________________

One thought on “Merasakan diri sepintar Saidina Ali?Try this!

  1. –>soklan tambahan tu soalan bengong untuk membengongkan oram… kalau orang jenis mendengar akhir ayat untuk mencari persoalan, mereka telah melakukan kesilapan percuma disitu… sebenarnya, tidak timbul persoalan pom dlm kumpulan ayat yg digelar permasalahan ini. Rm2 tu sebabpe nok tamboh lok sedangkan ia adalah duit diskaun hok kene tolok dari nilai yg terkumpul… 9×3=27, 27-2=25… Rm25 adalah nilai yg dibayar dop, ke gane…? hok biji panda2 wi siyal sorang tu bakpe… padahal soram berhak utk dpt Rm1.667 soram… ni baru adil…
    (aku tensen ngan soalan ni benornye. dari kecik lg aku oyat takyoh tamboh 2yal tuh. degil, nok tamboh ugok… kepada pereka soalan (soalan asal) ni, mitok maaf banyok, tobak mu bengong!)

    –>utk soklan no2,aku kire2, lembu tu patut 19 ekor la bkn 17 (disokong Amzar)… betulkan sblm ramai yg kompius…

    –>soalan no1… lepah roti tu kene kerat byg die jadi gini, AAAAAAAAAAAAAAA BBBBBBBBB. orang pertama dpt AAAAAAAA, yg no2 dpt BBBBBBBB, hok no3 dpt AAAAAAAB… jadi, orang first tu akal pendek, die bajet sbb no3 dpt 7 bhgn roti die, die layok nok dpt 7 dinar… lain la kalu roti tu se roti sardin, sejenih lg roti kari ayam… buleh la nok bajet hage laeng… ni stakat roti buku bese… mcm la se beli kat bread story, se lagi gardenia je… gane2 pom rase same gok….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s