Dia Seorang Ayah

ayah_anak_thumbSelalu kita perkatakan soal ibu sehingga jarang sekali kita mendengar cerita tentang seorang ayah.Padahal Rasulullah sendiri ialah seorang ayah,bukan seorang ibu.Kita terlupa tanpa seorang ayah,tiada kita di hadapan komputer ini. Tanpa keringat yang dikeluarkan oleh seorang ayah dengan bersungguh-sungguh, pasti kita tidak akan hidup sesenang ini.Kalau kita hidup susah pun, ketahuilah ayah kita sentiasa pening memikirkan masalah keluarga. Terkadang memang insan yang bergelar ayah ini tidak nampak sayangnya dia kepada kita tapi pada dalamannya,siapa tahu insan ini begitu menyayangi kita cuma insan ini malu untuk menterjemahkannya.Baru-baru ini ana terima satu artikel daripada choukouhai,artikel tentang pengalaman hidup kawannya dan secara jujurnya,ana memang tersentuh dengan kisahnya.Jom sama-sama baca. (Ana tidak ubah penulisannya supaya mesejnya sampai)

Aku tak ingat bile tarikh kene daftar kat wisma belia untuk kursus intensif tuh…tapi yang aku ingat, aku naik bas malam…dengan bapak aku….dalam pukul 10 lebih ar….esok nye tarikh daftar kat sini…tapi ayah aku cakap bertolak malam ar senang…lagipun ayah aku xde modal nak naik kereta dengan minyak yang mahal dan harga tol yang x berpatutan…

Ape lagi..aku ikot je ar…dengan beg berat tuh…kitorang pon nek la bas…sampai sane dalam pukul due pagi…huh…x tau nak buat apekat pudu tuh…aku dah ar ngantok gle…..and then..ayah aku cakap tido je kat pudu…nak tau x macamane keadaan pudu tuh bile pukul 2 pagi?? Memag ar sume kedai tutup..tapi yang aku terkejut nyer tuh, kerusi yang biase orang duduk untuk tunggu bas tu penuh dengan orang tgah tido dengan nyenyaknye kot…sebab xder nyamuk langsung….

Bapak ku dan aku pon merayau-rayau cari tempat untuk tido….akhirnye jumpe tempat yang dekat dengan kedai makan…kitorang tido atas meja makan tuh…kepala la atas meja, bukan dengan badan sekali…bayangkan macamane nak tdo…aku pon tdo2 ayam je..tapi ayah aku tido nyenyak gile macam baby….aku x kisah….aku xleh tdo…tau ape aku buat?? Aku tulis pasal the whole night kat dalam diari aku…

Dalam pukul 4, 5 pagi ar aku tersedar dari tido….aku nampak orang dah stat bukak kedai…bukak warung…untuk sarapan pagi….ayah aku bangun, pastu cari toilet and find the way macamane nak pegi tempat aku kursus tuh, kat wisma belia….maklumlah..ayah aku bukannye tau bandar kl sangat….ayah datang je kat aku..terus offer aku makan breakfast kat kedai sebelah je…awal nye diorang bukak kedai..kengkadang aku terpikir….entah ar….aku terpikir adakah hidup diorang lagi interesting dari aku nih?? Entah ar…aku order nasi lemak and air milo…tapi tu pun x abis walaupun aku lapar tahap cipan..entah ar, aku x lalu ar nak makan…

Lepas tu…kitorang kuar dari pudu raye tuh…amik teksi berbayar 15 ringgit terus sampai wisma belia…sampai sane dalam pukul 5 lebih…x tau nak wat pe…duduk kejap..akhirnye azan subuh pon berkumandang….cari surau and pegi la sembah yang esa…

Lepas tuh kene tggu orang ramai datang dulu untuk mendaftar…lambat gile..memang janji melayu betol la….excited gak ar bile tgk sume budak2 datng berbaju kurung dan bertali leher bagi pemuda-pemuda kacak….huhu….lepas daftar tuh, ade ar taklimat sikit untuk student and parents….

Ayah aku pon ade…kesian die…bukan dengar taklimat, tapi tido..memag sedih aku tengok..pengorbanan seorang ayah demi anak nye…sebelum ni pon penah gak die antar aku pegi kl sebab aku ade kem motivasi…and mase tuh ayah antar gune kereta….beberape kali kereta yah aku breakdown sebab entah ape masalahnye….yang aku sedih, die breakdown kat tengah-tengah jalan….byk kereta lagi kat belekang…kitorang sekeluarga bertuah sebab ayah aku tu seorang mekanik….dia pon try ar fix what that can be fix….

Aku tengok je dari dalam kereta…kesian aku tengok ayah aku..berpeluh-peluh…dengan tangan hitam berlumur minyak…sedih, hiba, sayu….sume ade…

Dekat JAD pulak, aku hidup agak berdikari ar….ade sekali tuh….aku balik dari cuti, xde tiket pegi right away terus ke shah alam….so, beli ar tiket terus ke pudu raya…aku dah la x tau ape2 pasal nak naik ape baru sampai tbp….aku buat kajian, research, bancian, tanye orang beberape direction…and finally, berbekalkan sume tuh…aku seorang diri berjaye tibe di tbp dari pudu dengan selamatnye…walaupun bekal yang mak aku kasi…pecah sebab berhimpit dengan orang ramai…taubat aku nak balik hari ahad…aku x sanggup dah ditelan beribu-ribu orang untuk masuk lrt or komuter tuh…

Ana pun jarang sangat call ayah ana,jadi ana seru diri ana dan yang membaca supaya kita rajin-rajinkan diri menelefon ayah kita..Wallahua’lam..

32 thoughts on “Dia Seorang Ayah

  1. sangat ingin menjadi ayah seperti itu… huhu….

    well, chokohai dah mula menembusi laman azzariyat nampak, keep it up….

  2. sayangilah ayah kita sementara ayah ada..
    looking forward for next article written by chokohai
    =P

  3. alamak…sedeynye!!
    terima kasih kpd penulis artikel ni…
    ana akan slalu ingati abah ana,
    mmm…asyik call mama je…
    abahh…=(

  4. tibe2 hmsick plak..dlm kte menyayangi ayh kite,kte kne ganbaru bimbing ayh kte same2 msok syurga.(e’though its hard)..tp bg ana, dgn menunjukkan perangai yg baik n hormat die, n meng’obvious’kn kat die yg kte syg die(manje2), tu stu titik tolak utk ayh kte trbuke hti trime pe yg kte sdg cube perjuangkn sbg tentera Allah.insyaAllah.moge2 ayh n ibu kte tergolong dlm hamba2 yg diredhai Allah.trmsuk kite.amin~

  5. “ayah, mak cakap kaki ayah luka…ayah da pegi klinik ke?”
    “ala…sikit je la…da nak baik pun..”
    “ayah pegi la klinik..takut nanti melarat…”
    “risaukan ayah ek?sayang jugak dkt ayah ye..”

    hm, show our love towards our dads by showing how much we care about them…syg ayah:)…father’s day weekend ni kan?

  6. adehh..cerah
    mu memang kasi tepat on-time la artikel nih
    huhu
    buatkan aku terkenang kat arwah ayah..

    “apa la yang kak makan sorg2 kt hostel malam ni?”
    tuh la luahan arwah ayah aku suatu ketika dlu..saat kami sekeluarga keluar makan di restoran sedangkan kakak aku duduk di hostel(kisah time sekolah dlu)
    aku ingat kata2 tuh sampai hari nih
    rupanya ayah kita..
    kalau time dia senang..
    kalau time dia bahagia..
    kalau time dia merasai sesuatu yang amat berharga..
    insan 1st yg dia igt adalah family dia sendiri..dia tak pikir pn kesenangan utk diri sendri..
    tapi saat dia sedih..
    saat dia sengsara..
    saat dia pening fikirkan masalah keluarga..
    dia tak nak anak2 dia rasa kesusahan..
    “abg dh makan ka??”
    tu la kata2 pertama yg keluar dr mulut arwah ayah aku bila aku melawat dia kt hospital suatu ketika dlu..
    ayah yang tengah menahan sakit tak pernah cerita pun kesakitan yang dirasanya
    malah yang ditanya..samada anak dia dh mkn ke blom??
    saat arwah ayah aku tanya tuh..aku macam nak mnngis je..nk jwb pn xterkeluar kta2
    tuh la naluri insan bgelar ayah..
    Ya Allah..
    besarnya rahmatMu nih
    peristiwa tuh aku semat dlm diri aku
    tak pernah pn aku lupa..
    utk tu..jadilah kita anaknya yang soleh..
    anak yg soleh..saat ayah masih hidup..sejuk hati ayah..
    anak yg soleh jugak..saat ayah dah tiada..doanya menjadi bekalan si ayah dihari kelak..
    insyallah..

  7. huuu2~~~
    sdey2…
    [editted by Uwa|s a|-qarn|]
    ape naseb klw xdpt merasai kasih syg sorg ayah??
    hiba….sayu….marah…sedih…jeles dgn owg yg ade ayah…n byk lg perasaan utk mreke2 yg kurang bernseb baek….mreke2@kami2 yg idop tnpe ayh….T_T

    wallahu’allam…

  8. wlu cmne hidup kite, kite mesti truskn
    rmi lg yg lbih sedew yg dah tiade ayah or evn x knl pun sape ayah nyer..
    tp sgt bertuah dpt bapa spt itu..
    isteri blh dicerai cari..
    tp nilai seorg bapa kandung x mgkn dpt diganti beli..

  9. sedihnye bace cite matmin..
    rindu arwah ayah gak
    moga2 arwah ayah bahagia dgn rahmat Allah disana
    tiada lain yang dapat kita beri
    kecuali doa utk ayah setiap kali selesai solat
    Ya Allah tempatkan ayahku dalam golongan orang yang Engkau redhai~amin

  10. salam,
    baca post ni tetiba teringat kat abah..sayang abah sangat2..mmg betul kata editor kdg2 kita terlupa insan bergelar ayah padahal ayahlah yang memerah keringat mencari rezeki..insan yang sering membela kita tatkala ibu memarahi kita..insan yang sering disisi andai ketakutan menerpa diri..teringat kata2 abah dulu..abah x de apa nk bagi kat anak2 abah..abah cuma boleh cari duit je bagi kt anak2 abah belajar..belajar la sungguh2..mungkin saat anak2 abah berjaya nanti abah dah x de kat bumi ni tapi abah akan gembira bila anak2 abah berjaya..rupa2nya seorang bapa x pernah meminta apa2 dri anak2nya..hanya kebahagiaan permata hati mereka sahaja yang dia pinta.walau sesusah mana sekalipun demi permata hatinya seorang bapa akan sedaya upaya memenuhi keinginan mereka..

    buat abah,
    andai diri ini pernah melukakan hati tuamu ampunkan dosa anakmu..
    andai diri ini pernah terkasar bicara tatkala bertutur dengan mu hingga menitiskan air matamu anakmu pohonkan sejuta kemaafan..
    andai diri ini disuruh mencari penggantimu
    sungguh tiada siapa yang bisa menggantikan dirimu biar berjuta yang datang..

    semoga dirimu ayah sentiasa beroleh rahmat dan petunjuk dari yang Esa..
    semoga dirimu tak putus2 mendoakan kejayaan anakmu
    semoga dirimu tak pernah jemu memberi restu di setiap langkah kakiku

    hanya darimu abah aku belajar erti sebuah kehidupan,
    aku mengerti erti sebuah kepayahan,
    aku mengerti apa itu kehidupan sebenar,
    aku belajar erti kedewasaan,
    terima kasih ayah..

    wassalam…

  11. huhu…sdey gler bce comment matmin..nangis jgk ak..x terbyg mcmne idup ni tanpa abah..dh jarang2 cl abah cz buzy ngn dunia jad sapa x igt nk cl dier..tyme2 rse dr ni perlukan nsht dr dier, br tkn no nset abah..tp x bermkna dr ini x syg dier.krna dier la diri ini sampai di jad..time kasih abah!!

  12. mu nangis ke cerah??
    xpela
    nngis la cerah..
    kerna itulah air mata diciptakan..
    kadang kala manusia terlalu sombong untuk menangis..
    huhu

  13. bace cerita matmin pasal ayah die tu kali ke2 pon rase nk nangis lagi..huhu

    “belajar rajin2 ye~,” pesan abah everytime kiss die lpas abah antar balik tbp..=)

  14. abah aku mnangis kerna adik ak derhaka padanya..aku menelefon abahku..lantas abahku berkata..mungkin tuhan nak qada dosa2 abah..ak pujuk abahku..tapi abahku tak dapat menahan air matanya..abah cakap..”abah x harapkan balasan ape2 dari anak2 abah..abah nak anak2 abah berjaya utk diri masing2..abah hidup miskin pun xpe..abah x kisah”..

    saat itu baru ak tahu bahawa abah sgt sayangkan kami..walaupun die jarang menzahirkan nya..

    maafkan mat pih abah sebab jarang kol abah..
    mat pih janji akan jaga abah sampai hujung nyawa mat pih..

  15. sedey2..ade satu artikel ustat Hasrizal lam saifulislam.com..die cite..
    abah die g mekah n bile balik die tanye..

    “Abah kat Mekah doa apa, abah?”, saya bertanya.

    “Abah doa supaya Allah jangan panjangkan umur abah sampai nyanyuk. Takut anak-anak tak tahan. Takut kamu jadi anak durhaka!”, kata ayah saya sambil mata redupnya merenung saya yang terkelu lidah.

    sob4…….

  16. ya Allah..sesungguhnya hambaMu ini bersyukur kerana dikurniakan seorg ayah yg sgt mengmbil berat..abah, terima kasih atas segala pengorbanan, nasihat, didikan dan kasih syg..

  17. kita tak pernah minta untuk dapat aboh tu n die pom tak pernah mintaq untuk dapat kite tapi bersyukurlah kerana Allah tahu sape lebih baik untuk sape..

  18. salam semua…walaupun aku hidup dalam keadaan yg sederhana…
    ayhkulah yang bersunguh2 membelikan pakaian utkku…
    membawa aku keluar makan…
    membekalkan kuih raya utk dibawa ke universiti…
    mengambil tahu prestasi akademikku…
    walaupun dia tdk pernah bertanya bilakah ak akn pulang ke kpg tp aku tahu bertapa rindunya dia menanti kepulanganku…
    ak terlalu berdosa kpdnya…kerana kdg2 ak tidak hiraukan pengorbanannya…sehingga ak berjumpa dgn seorang lelaki…iaitu kekasih ak…kekasih aku terlalu menyibuk mengenai pakaian ak…pamakanan…dan kdg kala suka memberikan aku tekanan..pd ketika itulah ak teringat pada ayh ku…dia tidak pernah membantah kata2ku…wlupun ayah ku seorang yg warak dia tidak pernah menghalang ak utk membeli seluar jeans hanya semata-mata utk menjaga hati ak..tp mengapa ak tidak memberi perhatian kpdnya sperti dia memberi perhatian kpdku…ayh ketahuilah aku sgt menyayangimu…keringat dan kasih sygmu tidak akan ku lupakan hingga ke akhir hayatku…minta kwn2 yng budiman doakan ayah saya yg sedang tidak berapa sihat sekarang…terima kasih…wslm.

  19. seorang ayah dan ibu adalah 2 watak yang berbeza. Ibu mulutnya bising,jelas kasih sayangnya tapi ayah,diam membisu tapi jauh di sudut fikirannya betapa risaunya dia akan kita. Kawan saya selalu menerima nasihat daripada ibunya, “biar buruk manapun dia,dia tetap ayah along. Dia jarang tidur lena di waktu malam sebab pikirkan kita sekeluarga. Maafkan dia kalau dia bersalah.”

  20. assalamualaikum…
    ruangan ini ku gnakn utk luahkn pa y terbku di hati sjak sekian lma…
    AYAH…sjak arwah mama pergi tggalkn kta, ayah berusaha sdaya upaya utk memenuhi kperluan kt0rg adk-bradik mskipun kt0rg tau ayah cdey n kese0rgn bla arwah mama da xde…pertama kali ku lihat ayah menangis pada saat pemergian arwah mama..dan di situ tergmbr dgn jelasnya kasih syg ayah kt arwah mama..sungguh ku xprcaya arwah mama tlah pergi pada saat itu, meskipun diberitahu beberapa kali..tetapi ketika kucium dahi mama, ..”ya Allah…sejuknya dahi mama..”, dan pd msa itu baru ku sedar arwah mama sudah tidak bernyawa…sedgkan aku melihat arwah mama sedang tidur dengan nyenyak, sma sperti keadaan sblum ak pergi meningglkan mama buat semntara waktu…
    Buat seorg gadis remaja sperti ku, ak bnar2 memerlukan se0rg wanita dipanggil ibu utk membimbng ku apatah lg pd usia ini..pnuh dgn kecelaruan..mskipn ayah tetap ada di sisi, tetapi ada sesetgh perkara y hnya memerlukn kepkaran se0rg ibu terutama apbla melibtkan anak gdis y sedang meningkt remaja..
    sugghpn bgitu, ak berusaha utk mencapai impianku, juga impian ayahku dn arwah mamaku…mengharungi segala onak dan duri…belajar berdikari sndri…tnpa se0rg ibu di sisi pd msa ini..ak fham perasaan ayahku…tnpa arwah mama di sisinya yang tlah hidup bersama utk beberapa thun, memberi kesan y sgt mndlam kpd ayah berbnding kt0rg adk-beradk..sbb sehari slpas pengebumian arwah mama, ayah se0lah2 masih mgharapkan bhw arwah mama masih hidup..cdey..tp lma-klmaan masing2 dpt menerima pmergian mama..cuma hidup ini terasa asing tnpa kehadiran mama..kdg2 ak jeles gak dgn kwn2ku..sbb skrg mama sudah tiada utk ak berk0ngsi mslah dan cerita, sprti dlu…
    namun, ak sedar 0bjektif ak skrang adalah m’beri kebahgiaan kpd ayah dan adik ku..sbb ak tau…hati yang terluka hanya boleh diubati…jika kta membahagiakn 0rg yang kta sayangi…(dan tdak lupa kpd Allah Yang Maha Penyayang)….wasalam

  21. tq,satu perkongsian yg menyentuh hati…semoga saudari terus tabah menempuh dugaan,apa yang berlaku semua ada baiknya dan semoga menjadi seorang ibu yang baik untuk anak2 saudari di masa hadapan

  22. sedehnye cete nih..nangis aku baca..kasihila ayah anda yg masih ada…curahkn kasih sayang dan perhatian anda utknya..
    aku sedeh sbb ayah aku xdpt tgk kejayaan hidup aku n xpenah rasa duit titik peluh aku…kawan2 smua..hargai la dia..

  23. baca kesah2 di atas sampai boleh menitiskan air mata..insafnya..harap2 semoga maku dapat berbakti pada mak dan abah sampai akhir hayat aku..

  24. salam. sedih nye bace ni… baru sampai hostel…. lagi laaa teringat kat family,,,, rindu nyer pada keluarga… Allah jela yg tahu.. wpun dah nak msk 3 thn blaja kat luar.. still x leh jauh dari fmly… syg abah n mak…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s