Hamba lemah tuan……..

boysilhouette_thumbDiedit semula dari artikel hamba lemah tuan…

Kejatuhan umat Islam sekarang kerana gagalnya kita dalam mengambil Islam secara keseluruhan.Kita asyik bercakap tentang solat berjemaah,couple dan aurat sehingga kita lupa dasar kepada agama.Sebelum kapal belayar lebih jauh, ana ingin bertanya apakah itu dasar agama? Jika antum tahu, Alhamdulillah dan dan jika antum tidak tahu,juga Alhamdulillah kerana selepas membaca artikel ini,antum akan tahu, insya Allah. Saban hari kita diingatkan bahawa ‘awaluddin makrifatullah‘ yang bermaksud ‘awal agama ialah mengenal Allah’, persoalannya,macamana kita ingin kenal Allah sedangkan Allah sendiri kita tidak dapat lihat dan tidak dapat sentuh?

Allah tidak meletakkan pelbagai halangan untuk manusia mengenal Nya supaya semua manusia memilih Nya sebagai Tuhan. Bahkan Allah telah membentangkan segala jalan serta mengurniakan manusia anugerah akal agar dengan itu manusia mampu mengenal-Nya.

Satu-satunya benda yang menjadi hak manusia ialah hak untuk memilih. Jika anda kata mata adalah hak anda,cuba anda pejam mata dan cuba tidur.Pasti tidak boleh.Maknanya mata bukan hak anda yang mutlak. Jika anda kata awek ialah hak anda, cuba suruh dia bunuh diri, pasti dia tidak lakukannya kerana apa? Kerana awek bukan hak anda yang mutlak. Hak anda yang mutlak ialah hak untuk memilih.

Anda berhak untuk memilih siapa Tuhan anda, tiada paksaan mengenainya cuma pilihan yang baik diberi ganjaran dan pilihan yang buruk diberi balasan. Jaga-jaga,jangan sampai terlena~

Berbalik kepada topik asal kita,bagaimana caranya untuk kita kenal Allah? Rumusnya mudah,kenal diri sendiri dulu barulah kita kenal Pencipta kita. Logiknya, jika kita tahu diri kita ini satu ciptaan, pasti kita akui bahawa ada yang menciptakan kita. Hukum alam sudah menetapkan bahawa jika ada ciptaan maka ada penciptanya begitu juga dengan kita, kita adalah ciptaan dan Allah lah pencipta kita. Jadi, untuk kita kenal siapa Allah, kita kena faham dahulu hakikat kita(manusia).

Dalam mentakrif erti hakikat,ana suka meminjam pendefinisian yang dibuat oleh Euforia dan diubah sedikit oleh ana :D. Maksud hakikat ialah sesuatu yang berada pada satu tahap yang lagi tinggi daripada erti, sesuatu yang disebalik lahiriah.

Analogi yang paling mudah andaikan ada seorang pelajar bernama Mohsin. Orang ramai mengenali Mohsin sebagai seorang pelajar yang genius. Kerana pada pandangan umum, Mohsin bukanlah seorang yang rajin belajar, tidur awal, selalu bermain di dalam kelas, bahkan selalu keluar rumah (menonton wayang) dan bermain game komputer. Namun keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. Maka jika ditanya kepada semua pelajar, apakah satu perkataan yang menggambarkan Mohsin, pasti semua orang akan menjawab “TENSAI (GENIUS)”. Secara lahiriahnya itulah erti kehidupan seorang bernama Mohsin di mata semua.

Namun di sebalik semua itu, sebenarnya Mohsin setiap hari tidur awal kemudian bangun semula jam 2 pagi. Ketika semua pelajar sedang tidur, Mohsin memulakan harinya dengan solat tahajud. Kemudian beliau belajar sehingga jam 5 pagi. Kemudian beliau tidur semula dan bangun untuk solat subuh berjemaah. Itulah keadaan sebenar diri Mohsin yang tidak diketahui umum kecuali teman-teman serumahnya. Keadaan inilah hakikat sebenar kehidupan Mohsin.

Tuntasnya, erti atau definisi atau maksud ialah tafsiran akal berdasarkan apa yang terlihat atau apa yang diketahui. Namun hakikat adalah sesuatu yang memerlukan akal memproses apa yang terlihat atau diketahui dan memerlukan kita merenungi dari segenap aspek mengenai perihal sesuatu itu. Secara mudahnya hakikat ialah apa yang sebenarnya terjadi/berlaku.

Sebelum kita berbicara tetang hakikat manusia, ada baiknya kita mulakannya dengan erti manusia supaya erti dan hakikat tidak bercampur baur. Erti manusia ialah makhluk yang dicipta,mempunyai lelaki dan perempuan dan berdarah panas. Ada yang hensem dan apa pula yang cantik. Ada yang menjadi pejuang dan ada juga yang menjadi petualang. Semua ini erti manusia. Hakikat manusia pula,manusia itu diciptakan dalam keadaan lemah.

Buktinya, anda boleh berada di 2 tempat dalam satu masa? Tidak boleh? Anda lemah! Anda boleh terjun dari tingkat 100 dan tidak mati? Tidak boleh? Anda lemah! Anda boleh menyelam dalam air tanpa bantuan pernafasan? Tidak boleh? Anda lemah!

“Eleh,memang la sume tu tak boleh,bende tak logik”

Baiklah, kita kembali kepada contoh-contoh yang logik. Anda boleh kira 2 X 2 tanpa menggunakan kalkulator? Boleh? Wah, anda hebat. Cuba kira 222 X 222 tanpa menggunakan kalkulator? Boleh? Wah, anda sangat hebat. Cuba kira 22222222222222 X 2222222222222222222222222222222222 tanpa menggunakan kalkulator? Boleh? Tidak? Anda lemah,tidak kita lemah!

Apabila sesuatu perkara itu kita tidak dapat lakukan tanpa bantuan sesuatu, maknanya kita lemah. Kita tidak dapat jawab soalan di atas tanpa menggunakan kalkulator, maknanya kita lemah disebabkan memerlukan bantuan daripada kalkulator.

Jadi,semua manusia adalah lemah. Ana lemah, anta lemah, anti lemah, sensei lemah, perdana menteri lemah dan raja juga lemah. Semua lemah!

Apabila sahabat menyedari hakikat manusia itu lemah,mereka sesekali tidak berganjak daripada pendirian mereka mengesakan Allah walaupun diseksa dan dihukum dengan pelbagai hukuman. 40 tahun nabi berada di Makkah tetapi manusia tetap berada di dalam kekufuran dan kesesatan yang nyata, namun apabila Allah mengangkat nabi menyedarkan manusia bahawa semua manusia lemah,yang berkuasa hanya Allah, bangsa yang hina , yang tidak ingin ditakluk oleh mana-mana kuasa ketika itu, bertukar menjadi sang singa garang memburu mangsa. Semua kuasa takut kepadanya. Tentera mereka mengidami mati sedangkan tentera kafir takutkan mati.

Sebab apa umat Islam ketika itu tidak takut mati? Kerana mereka yakin manusia itu lemah,hebat mana pun seseorang itu,akhirnya dia akan mati. Ada mutiara kata yang berbunyi, “jangan takut mati,kalau takut mati,baik jangan hidup.”Inilah pegangan bagi mereka yang sedari diri mereka lemah.

Apakah motif Allah jadikan manusia ini lemah? Supaya manusia sedar bahawa petah mana pun kata-kata seorang perdana menteri,dia tetap perlukan pergantungan. Hebat mana pun seorang pahlawan, dia tetap perlukan pergantungan dan pergantungan itu adalah kepada Allah semata-mata.

Wahai insan, benar kita adalah sebaik-baik kejadian namun sebaik-baik kejadian tidak bererti kita tidak mempunyai kelemahan. Disebabkan kita mempunyai pelbagai kelemahan,maka insafilah diri masing-masing supaya dengan menginsafi diri, kita sedar betapa lemahnya kita dan betapa hebatnya Dia.Semoga kita ketemu Cinta yang dicari.Amin..

Semoga dengan kesedaran bahawa diri kita serba kekurangan, kita akan sentiasa mencari Tuhan dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan. Apa sahaja tekanan, mohonlah pertolongan daripada Tuhan.

Daripada Abu Dzar Al-Ghifaari r.a., daripada Rasulullah s.a.w. berdasarkan apa yang diriwayatkannya daripada Tuhannya yang Maha Mulia lagi Maha Tinggi bahawasanya ia berfirman: “Wahai hamba-hamba-Ku! Sesungguhnya Aku mengharamkan ke atas diri-Ku kezaliman dan Aku menjadikannya di kalangan kamu sebagai perkara yang diharamkan, maka janganlah kamu saling menzalimi di antara satu sama lain.
Wahai hamba-hamba-Ku! Setiap kamu adalah sesat melainkan sesiapa yang Aku berikan kepadanya petunjuk, maka mintalah petunjuk daripada-Ku nescaya akan-Ku berikan petunjuk kepadamu.

Wahai hamba-hamba-Ku! Setiap kamu adalah lapar melainkan sesiapa yang Aku berikan kepadanya makan, maka mintalah makanan daripada-Ku nescaya akan-Ku berikan makanan kepadamu.

Wahai hamba-hamba-Ku! Setiap kamu adalah bertelanjang kecuali sesiapa yang Aku berikan kepadanya pakaian, maka mintalah pakaian daripada-Ku nescaya akan-Ku berikan pakaian kepadamu.

Wahai hamba-hamba-Ku! Sesungguhnya kalau semua manusia yang terdahulu dan yang terkemudian daripada kamu, dari kalangan manusia ataupun jin, kesemua mereka keadaannya sama dengan hati seorang lelaki yang paling bertaqwa di kalangan kamu, kerajaan-Ku tidak akan bertambah sedikit pun disebabkan perkara tersebut.

Wahai hamba-hamba-Ku! Kiranya semua manusia yang terdahulu dan yang terkemudian dari kamu, dari kalangan manusia ataupun jin, kesemua mereka keadaannya sama dengan hati seorang lelaki yang paling jahat daripada kamu, kerajaan-Ku tidak akan berkurangan sedikitpun disebabkan perkara tersebut.

Wahai hamba-hamba-Ku! Kiranya semua manusia yang terdahulu dan yang terkemudian daripada kamu, dari kalangan manusia atau jin berada di satu tempat, mereka meminta kepada-Ku, lalu Aku berikan kepada setiap orang akan permintaannya, maka perkara tersebut tidak akan mengurangkan apa yang ada pada-Ku melainkan seperti mana berkurangnya air lautan apabila dimasukkan sebatang jarum kemudian dikeluarkan daripadanya.

Wahai hamba-hamba-Ku! Sesungguhnya ia adalah amalan-amalan kamu yang Aku hitungkan untukmu, kemudian Aku sempurnakan balasan kamu disebabkan amalan kamu. Maka sesiapa yang mendapat kebaikan maka hendaklah dia memuji Allah dan sesaipa yang mendapat selain daripada itu, maka janganlah dia mencela kecuali dirinya sendiri.”
-Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab “Berbuat baik” bab “Haram melakukan kezaliman”. Hadis nombor: 2577

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku maka beritahulah sesungguhnya Aku sentiasa hampir kepada mereka. Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila mereka berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik serta betul”.
[Al-Baqarah 186]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s