Resepi:Ketupat Sotong Chiba

BAHAN-BAHAN

1. Sotong sederhana besar

2. Beras pulut

3. Santan sederhana pekat

4. Gula melaka

5. Garam dan gula secukup rasa

6. Daun pandan

7. Lidi

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Bersihkan beras pulut, rendam dalam santan selama 30 minit.

2. Toskan beras. Santan yang digunakan untuk rendam beras tadi dimasukkan ke dalam periuk.

3. Bersihkan sotong, seluarkan kepalanya.

4.Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh.

5. Tutupkan dengan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya tidak tercabut.

6. Masukkan sotong ke dalam periuk yang berisi santan tadi.

7. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk tadi.

8. Sekiranya tidak cukup manis, tambahkan gula.

Ketupat sotong sungguh enak dijadikan pembuka selera ketika berbuka puasa. Selamat mencuba🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s