Resensi buku: Travelog Syahadah

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada jasad atau rupa bentuk kamu tetapi Allah melihat kepada hati-hati kamu.”

(Riwayat Muslim)

Rambut: lurus ke, kerinting?

Mata: besar ke, sepet?

Badan: slim or …?

Kulit: licin, gebu atau menggerutu?

Ya,tabiat manusia. Hari ini segala yang luaran menjadi ukuran. Tapi, Allah tidak. Allah sama sekali tidak melihat sama ada rambut kita lurus bersinar, mata bak diamond, badan bergetah atau kulit licin seperti bayi.

Apa yang Allah lihat ialah hati. Apakah hati itu dikemudi dengan iman dan taqwa? Itulah ukuran-Nya.

Alhamdulillah, Allah masih meminjamkan nyawa untuk kita hidup saat ini. Sudahkah kita mengucapkan syukur kepada Allah hari ini? Alhamdulillah… Betapa banyaknya nikmat yang kita nikmati hari ini, sama ada sedar atau tidak.

Bagi anda, apakah nikmat yang paling besar?

Ya, nikmat iman.

Bertuahnya kita kerana lahir-lahir sahaja, kita sudah bergelar seorang muslim. Kita diberikan nama yang baik-baik dan dibesarkan dengan ajaran Islam. Kadang-kadang, kita tidak perasan bahawa kita adalah hamba-Nya yang bertuah. Antara berjuta-juta sperma, sperma yang membawa genetik kita yang berjaya menembusi dinding ovum. Ya, dari awal lagi kitalah pemenang. Kita sangat bertuah.

Resensi Buku: Travelog Syahadah

Travelog Syahadah

Buku ini merupakan catatan suka-duka dan pahit maung seorang Muallaf.  Beliau berkongsi pelbagai cerita dan peristiwa, sehingga satu ketika beliau benar-benar mendapat kekuatan untuk memeluk agama Islam, saat hatinya dilimpahi nur hidayah daripada Allah s.w.t. Beliau kini aktif menyampaikan ceramah, kuliah, menjadi ahli panel forum dan sebagainya.

Allah berfirman dalam surah az-Zumar ayat 22 yang bermaksud:

“Apabila demikian, apakah orang yang dilapangkan  Allah dadanya supaya menerima Islam, lalu beliau tetap berada dalam cahaya dari Tuhannya, sama seperti orang yang tertutup mata hatinya dengan selaput kederhakaan? Maka, kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang di beri Allah. Mereka yang demikian keadaannya, adalah dalam kesesatan yang nyata.”

Kita Yang Bertuah

Kita merangkul iman dan Islam secara ‘terpijak’ ini seharusnya sentiasa bersyukur. Ramai lagi insan yang merangkulnya setelah meranduk susah dan payah. Nama-nama seperti Yassir, Bilal dan lain-lain menerjah ingatan. Mereka mncari, menemui, mencintai dan mempertahankan iman dan Islam dengan titisan keringat, air mata dan darah.

Marilah bersyukur.

Marilah bersama-sama renew iman kita, kerana iman kita ada turun naiknya.

Semoga madrasah Ramadan ini menjadi medannya, Insya-ALLAH…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s