1 Syawal Vs 1 Ramadhan

Di bulan Ramadhan,kita bangun malam, berwudhu’ dan berdiri sambil cuba menangisi dosa-dosa terdahulu. Setakat mana surah dihafal,semuanya dibaca dan selama itulah kita berdiri solat Tahajjud. Ketika sujud kita menangis, kita bersyukur dikurniakan keluarga yang penyayang. Biar mereka kurang faham dengan agama tapi mereka tidak pernah membantah kita belajar agama. Terima kasih ya Allah.

http://www.youtube.com/v/VADy79aa930?fs=1&hl=en_US&color1=0x3a3a3a&color2=0x999999

Raya jangan sedih-sedih,mesti gembira,kita berjaya puasa! =D

Malam diimarahkan lagi dengan bacaan Al-Quran. Biar mata mengantuk, selagi tidak habis 1 juz, selagi itu kita tidak berhenti. Biarpun kadang-kadang ayat 3 yang dibaca, sedar-sedar sudah ayat 10,kita ulang balik dari ayat 3,takut-takut terlompat ketika kita mengantuk,bimbang ada ayat tertinggal dalam 30 juz. Subhanallah,moga Allah mengampuni dosa-dosa kita.

Tidur kita bukan tidur sebarangan, tidur kita didahului dengan ayat Qursy, doa-doa dipanjat tanda kesyukuran, mati sentiasa bermain di kepala. Kadang-kadang, ada juga terniat, “Ya Allah alangkah indahnya mati sekarang..” Mana tidaknya,di dalam bulan Ramadhan dan dalam 12 bulan, dalam bulan inilah amalan kita berada di tahap maksimum. Bukan setakat terniat untuk mati,kadang-kadang, lansung terbayang di fikiran kita wajah ahli keluarga yang mendapat berita kematian kita,lebih terharu bila kita mati di atas sejadah. Angan-angan. Tidak apa,semuanya indah dan menggembirakan.

Bila keluar rumah,di hadapan kita perempuan seksi dan lawa bak bidadari, ingin benar hati melihatnya,tapi kita tahan. “Aku berpuasa,aku berpuasa,aku berpuasa.” Lepas perempuan itu berlalu, “aduh..Ruginya..” Tapi tidak apa, rugi kita di dunia tapi untung di Akhirat nanti,Insya Allah,moga Allah menghadiahkan kita bidadari-bidadari Nya yang sentiasa dara.

Wah,di bulan Ramadhan,hampir benar amalan kita dengan saranan Rasulullah. Boleh kata hampir semua amalan kita kerjakan dengan bersungguh-sungguh.

Tapi hari ini,1 Syawal,adakah amalan Ramadhan kita teruskan? Jom kita bandingkan amalan-amalan kita di bulan Ramadhan dengan amalan kita di bulan ini. Tak perlu sebulan, bandingkan dengan hari ini sahaja. Tak perlu banding dengan baca Quran 1 Juz tapi bandingkan adakah hari ini kita pegang naskah al-quran dan baca walaupun sehelai?
Bandingkan,adakah solat Magrib dan Isya’ kita berjemaah sedangkan di bulan Ramadhan,Magrib dan Isya’ itu berjemaah satu kepastian?

Usah bandingkan Qiam lama-lama, bandingkan adakah mampu untuk kita bangun malam dan berdoa walaupun di atas katil?Tak perlu doa panjang-panjang,tak perlu doa untuk keluarga tapi doa untuk diri sendiri,doa untuk jadi kaya,dapat isteri solehah dan lawa, doa untuk berjaya dunia akhirat, adakah kita mampu?Kadang-kadang,lepas solat terus dilipatnya sejadah dan lansung kembali bermain game,bukan anda,saya sendiri. Moga Allah memberi hidayah Nya kepada kita.

Itulah hakikatnya teman. Bila Ramahan habis,amalan-amalan kita pun turut habis. Qiam kita hilang entah ke mana,Quran 1 juz 1 hari tapi sekarang 1 ayat 1 hari,itupun kalau ingat. Kalau dulu hampir kelima-lima solat Fardhu kita berjemaah tapi sekarang solat Jumaat sahaja yang berjemaah.

Ya,itulah beza bila diri kita sahaja atau bertemankan syaitan. Biarpun kadang-kadang di bulan Ramadhan,rasa malas tetap ada. Kalau terawih,imam baca panjang,hati mula mengutuk imam, “tunjuk terer la”,”takabbur la”,”baru lepasan pondok dah baca panjang-panjang la” dan macam-macam lagi. Betul,tak dinafikan kita kutuk imam tapi kita tetap solat juga kan? Sebab diri kita senang lakukan kebaikan,yang malas itu nafsu tapi disebabkan iman kuat,nafsu tak jadi rintangan. Tapi bila Syawal,solat subuh Imam baca Al-Ikhlas pun taknak buat,sebab apa? Sebab,kita kalah dengan nafsu dan godaan syaitan.

Jadi,syaitan patut disalahkan dalam hal ini? “Syaitanlah yang menggoda ana untuk tidak solat berjemaah,syaitanlah yang melupakan ana dari membaca quran,syaitanlah yang memujuk ana melihat perempuan-perempuan seksi,maka ampunlah dosa ana Ya Allah..”Rayu kita bila Allah ingin masukkan kita ke dalam neraka di akhirat kelak.

Adakah Allah menerima wake(alasan) itu?

Saya tanya anda,kalau ayah anda seorang polis,ada seorang penjenayah di hadapannya, lantas dia mengambil pistol dan menembak pencuri tersebut,salahkah dia kerana menembak pencuri tersebut?

Tidak,ayah anda tidak bersalah kerana dia seorang polis dan MEMANG tugas seorang polis menembak pencuri.Bagitu juga dengan syaitan,setelah dihalau keluar dari syurga, diminta dari Allah untuk menghasut anak Adam untuk meramaikan neraka lalu Allah perkenankan.Maksudnya,menghasut kita untuk tidak melakukan kebaikan adalah tugas syaitan laknatullah,maka syaitan tidak bersalah kalau kita terikut dengan hasutannya.

Pasti,Allah takkan menerima alasan di atas. Kita sebagai makhluk yang terbaik sepatutnya mampu menangkis segala godaan dan hasutan syaitan.Saya tidak nafikan,diri saya sendiri mempunyai seribu satu kelemahan dan keburukan,tapi marilah sama-sama kita berubah ke arah kebaikan. Allah tak memasukkan seseorang ke dalam syurga dengan jumlah amalannya tapi Allah memasukkan seseorang ke dalam syurga dengan redha Nya. Bagaimana cara paling banyak orang dapat redha Allah? Dengan cara berniat dan berusaha untuk merubah diri ke arah kebaikan.

Jadi,apa yang ditunggu lagi? Ayuh wahai muslimin,muslimat,di sempena Syawal ini,kita cuba untuk berubah ke arah kebaikan,kita kekalkan amalan-amalan di bulan Ramadhan, jadikan power yang dicharge di bulan Ramadhan berguna,jangan biarkan ia lenyap dek masa dan dosa.

Jom,kita berubah ke arah kebaikan!


Advertisements

2 thoughts on “1 Syawal Vs 1 Ramadhan

  1. semoga kita mampu beramal seperti pada bulan ramadhan di bulan2 yang lain.. semoga ALLAH menerima ibadah kita.. =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s