Inilah Realitinya, Menakutkan…

pink_bed_thumbApabila diteliti balik,artikel yang menjadi tatapan ramai mesti artikel yang berkisar tentang couple.Ramai yang ingin tahu apa hukum couple,kalau couple itu dibolehkan,apa syarat-syaratnya dan bagaimana couple memberi kesan kepada perkahwinan pada suatu hari kelak.Talkshow seperti ‘Aku Dibius Cinta’ mendapat sambutan yang sangat menggalakkan sehingga penonton yang hadir terpaksa bersila di atas lantai.Kenapa kita semua ingin tahu tentang cinta?Kerana kita semua sudah tidak sabar-sabar lagi untuk berkahwin.Bercakap tentang berkahwin,secara peribadinya ana sendiri sangat inginkannya.

Semasa menjadi cashier di kedai,apabila melihat anak-anak kecil bermain dengan ibu bapa mereka yang masih muda, lahir perasaan cemburu terhadap mereka.Terkadang ada juga ana rasakan diri ana sudah layak untuk berumahtangga tetapi apabila difikirkan secara mendalam,jelas sekali apa yang ana rasa itu hanyalah satu fantasi yang jauh dari realiti.Bagi ana, perkara yang paling penting untuk difikirkan apabila berkahwin ialah anak-anak kerana mereka adalah amanah dari Allah.Apa sahaja kita ajar mereka, semuanya akan disoal oleh Allah di akhirat esok.

Pada awalnya ana yakin ana mampu mendidik anak-anak ana menjadi anak-anak yang soleh dan solehah tapi selepas menetap di Selangor,menyaksikan dengan mata kasar sendiri realiti remaja,ternyata kail ana hanya panjang sedepa.Dulu,semasa di Kelantan,kalau ada seseorang lakukan keburukan, dia akan memberi alasan, “rilek la,KL teruk lagi.”Sebenarnya ana tidak tahu kenapa ayat itu boleh muncul,tapi selepas datang sendiri ke KL,semua menjadi jelas.

Semasa berada di U1,dalam kelas enkaku jugyou yang agak memboringkan, seorang rakan memulakan bicara.

“Aku dulu pernah tidur dengan pompuan,”beritahu dia dengan bangganya.

“Betul?Pakai baju tak?”Soal ana,semangat inkuiri ana sedang meningkat.

“Bogel la.Aku tak pakai baju,die pun tak pakai baju,”terang dia lagi.

“Gile la ko.Kompom best kan.Berape kali?Sekali?2 kali?”

“Ape kelas 1,2 kali.Aku tiap-tiap malam.”

“Dari form 5?”

“Takla,dari form 3 lagi.Die yang cabar aku datang umah die kol 2 pagi,aku g la.Pastu,bile wat sekali,memang esok tu nak lagi la.”

“Maksudnye,ko tidur tu kat umah die?”

“A’a,kitorang kunci pintu.Ade gak skali mak die nak masok bilik,then aku nyorok bawah katil,huhuhuuh.”

“Pastu,ko balik umah kol wape?”

“Biase kol 5 hingge 6 pagi la.Parent die bangun lambat.”

“Ko solat subuh tak?”

“Nak solat ape bendenye,da tak suci.”

“Lor,kan ko balik kol 5 pagi.Sempat je mandi.”

“Letih bai.Aku balik,aku tidur.Then mak aku kejut untuk ke sekolah,kalo aku sempat mandi,aku mandi.Kalo tak,layan je.”

Sungguh menyedihkan apabila seorang pelajar perempuan tingkatan 3 berani menyeludup masuk kekasihnya ke dalam rumah ibu bapanya sendiri dengan hasrat untuk bermesra-mesraan.Ana yakin ibu bapa kepada pelajar perempuan itu telah mendidik pelajar perempuan itu dengan baik kalau tidak masakan dia mampu bertudung litup menututp kepala.Bayangkan kawan-kawan, semua ini berlaku di zaman kita,zaman anak kita?Mengerikan.

Hebat mana pun tarbiyah ibu bapa,jika caranya tidak menepati kehendak anak-anak,pasti mereka akan ditipu oleh anak-anak mereka.Di hadapan ibubapa mungkin anak-anak pijak semut pun tidak mati,tapi di belakang ibu bapanya,gajah pun dilanggar bodoh je.Didikan dan anak-anak ini umpama enzim,salah bentuknya maka enzim tidak berfungsi. Terlampau manjakan anak,jadilah seperti Sazali.

Itulah perkara yang menyebabkan ana berasa sangat runsing untuk berkahwin.Adakah mampu ana didik anak-anak ana seperti ibu bapa ana didik ana?Jika anak-anak sekarang sudah berani lakukan perbuatan terkutuk itu,bagaimana pula anak-anak 10 tahun akan datang?

Wahai kawan-kawan,artikel itu bukanlah berfokus kepada anak-anak semata-mata,apa yang cuba ana sampaikan bahawa apa yang berlaku di zaman ini. Maksiat berleluasa.Orang yang tidak berpegangan tangan lelaki dan perempuan dianggap kolot, tidak merokok dikira childish dan tidak mengoyak seluar dikatakan tidak stylo.Sedarlah,masyarakat tengah menderita kawan-kawan.

Kalau ingin tunggu sampai Allah turunkan lagi nabi untuk membawa kita ke jalan pulang,tunggulah sampai bulan jatuh ke riba.Allah tidak akan menghantar lagi Rasul kepada kita,Muhammad ialah nabi dan Rasul terakhir. Tugas menyeru manusia ke arah kebaikan ialah tugas kita.Kita pewaris nabi andaikata kita menyambung apa yang dikerjakan oleh nabi.

Kita tidak perlu tunggu ilmu selautan baru hendak berdakwah,cukuplah dengan kalimah ‘tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan nabi Muhammad itu pesuruh Allah’.Kata nabi, “sampaikan olehku walau satu ayat.” Kalau ada satu ayat pun Rasul suruh kita sampaikan kepada orang lain , inikan pula 10000 ayat.

Wahai kawan-kawan,lihatlah di sekeliling kamu,lihatlah kawan-kawan kamu.Mungkin mereka nampak baik,sopan di hadapan mu tetapi mereka semua bagaikan bulan purnama.Cuba dekatinya,pasti kamu akan terlihat kawah-kawah yang mengerikan.Dekatilah kawan-kawan kita semua,kenalilah mereka dan ajak lah mereka ke jalan Allah tanpa berputus asa.

Jika kita tidak bimbang untuk kawan-kawan kita,ana pohon satu sahaja, bimbanglah untuk anak-anak kita esok.Kalau anak-anak sekarang sudah pun teruk, zaman mereka?

“Takpe,aku hantar anak aku g sekolah agama,”

Wahai kawan,ana bekas pelajar sekolah agama.Ana mempunyai kawan-kawan yang pernah menjadi naqib,menegur anak buah supaya jangan bercouple tetapi di luar sana dia bercouple secara tegar.Pantang berpisah,pasti menangis.Ana ada juga kawan yang menjadi mat motor. Hobinya melakukan seks dengan perempuan jalanan.Kawan ana ini dulunya berserban, qiamullailnya tidak pernah miss dan bacaan al-qurannya enak didengar.Tapi sekarang?Semoha Allah memberi hidayah kepada dia dan kita.

Percayalah kepada ana,jika kita tidak mengubah nasib kita dan kawan-kawan kita sekarang,pasti nasib yang sama akan menimpa anak-anak kita.Jika anda masih mampu berdiam dan tidak ingin berdakwah,menjadikan sibuk study sebagai alasan,tengoklah kehancuran umat Islam sehari demi sehari.

Wahai penolong agama Allah,di manakah kamu?!!!

Advertisements

Ya Allah, aku ingin berubah…tapi…

boysilhouette_thumbBy : Koizora

Ada seorang teman ni pada asalnya dia berminat melihat orang-orang yang memakai tudung-tudung labuh. Namun dia belum masih punya kekuatan untuk berubah secara mendadak kerana dia berasa takut kalau dia tak mampu belajar untuk istiqamah dan dia takut kalau-kalau diperli oleh teman-teman yang lain dek kalau terlalu cepat dia melakukan perubahan pada dirinya. Setelah sekian lama memendam perasaan ingin berubah telah timbul dalam hatinya untuk…

Continue reading

Our Malaysian

malaysiaflag_thumbBy : mouse

There was one time when we had a Japanese class. I don`t remember when, but at that instant the teacher asked (in translation):

Sensei: …Malaysian have Proton (national) car. ..So do you like Proton’s car?

Then one of my classmates answered:

Student :…We don`t like Proton’s car. We like Toyota, Honda’s car. Proton`s like a walking `coffin’.

I might not seem a bit stubborn, nor it is negligible, but how could we even insult our own national product? I would consider the comment as just to flatter the teacher, but it really does give a big impression to any foreigner.

Since the early beginning of the World War One (WW1), the Japanese realized that revolution is important if they wish not to be colonized by the westerner. So in 1932, they have established several companies such as Nissan, Mitsubishi and Kawasaki. Others companies begun established following rapid economy growth. Later they decided to developed military equipment when they realized war against the Allied is unavoidable. When they suffered from defeat in 1945, and what`s left were no more than ashes and debris, future for the Japanese child and youth seemed hopeless. However, out from nowhere, Japanese had came out through a long way, using what`s left from war and again, built their country.

So, the question now is that how loyal are the Japanese toward their country? Most Japanese choose to buy the Japanese made car, bikes, food and others. Even I`ve seen one of the Japanese teacher used to carry a box full of Pilot`s utensil, they refuse to use other`s product which is not made in Japan. If they have cars here in Malaysia and broke down, I believe they will order the spare part from their country.

Well, I`m not saying that we should emphasize on the Japanese product, but how well are we when it comes to patriotism? Most of us choose to buy BMW, Honda, Mercedez rather that Proton`s. Most of us choose to buy Panasonic or LG rather than KHIND. Government bought fighter jets from Sukhoi, never had a wish to build themselves. As a matter of fact, most of the product in the market came from overseas. The question now is how well are our perspective when it comes to local product. Unfortunately, it is our own made mind setting that our product is not worth at all, easily broken, scratched, torn, shattered and etc.

Maybe some are right, but does it sound too hypocrite that we didn`t even acknowledges our own local oriented product? The local talented engineers who were governmentally supported, that went overseas, study for many years, then came back to hometown? Then trying to implement all they could remember in their study and researches, then have made a product that were not even worth preferred by our own peoples? It`s the same thing that the Japanese had realized long before we do, or maybe something we didn`t realized at all. And that was the reason behind their full support for their local product.

In several years to come, we all might be graduated and worked as an engineer. And when that time comes, remember one thing: are we going to Japan just to be graduated, have a good life and jobs and live happily? Or is it because we believe in a change that end our decades of our dilemma?

10 sebab doa tidak dimakbulkan[PART 2]

01_muslim_prayer_2Tiap hari kita berdoa, “Ya Allah,lindungilah aku daripada godaan syaitan. Ya Allah,biarlah aku dapat solat dengan kusyuk,”tapi sampai sekarang kita masih ikut pujuk rayu syaitan,sampai sekarang bila kita solat je,kita pk syukudai yang belum siap,esok kuiz,kanji belum hafal lagi,kusyuk dalam solat itu tiada. Kenapa Allah tidak makbulkan doa kita sedangkan Allah berjanji di dalam al-quran, “berdoalah pasti Aku memakbulkannya.”Kita sambung nasihat Ibrahim Adham tentang 10 sebab doa tidak dimakbulkan.

Continue reading

Moga ku tidak lupa diri bila gembira.. moga ada jalan kembali

regret_thumbTurun dari kelas nihonggo, aku melihat senarai nama tertampal di JAD board. Sesi perjumpaan dengan HEP..
“ Ah, ni mesti pasal result,” aku bermonolog.
“Eh, nama aku?” tiba2 aku bersuara melihat nama aku tersenarai disitu.
“ Aku x de fail.. result aku bukan teruk sangat pon. “ aku bermonolog lagi seakan-akan tidak dapat menerima takdir.
Hati menjadi tak tenteram. Macam2 aku pikir.
“ Ni mesti nak marah2 ni. Kalu perjumpaan2 ni x de lain la. Nak marah la ni.” Aku mengeluh sambil berjalan naik ke kelas dengan Leha(bukan nama sebenar)
“ Relek la wei. Bukan ape pon. Saje je tu.” Leha memujuk aku yang tidak senang duduk.
Continue reading

10 sebab doa tidak dimakbulkan[PART 1]

doa_thumbArtikel 2 hari lepas tentang ‘Ibrahim Adham:Pemimpin yang menjadi hamba’,ditulis bagi memudahkan perbincangan pada kali ini.Tentang siapa Ibrahim Adham anda sudah tahu,kini kita akan membahaskan tentang 10 sebab kenapa doa seseorang tidak dimakbulkan sepertimana yang diberitahu oleh Ibrahim Adham.Suatu hari di kota Baghdad,Raja yang menjadi hamba ini iaitu Ibrahim Adham atau Abu Ishaq ditanya oleh seorang lelaki,kenapa doanya tidak dimakbulkan.Abu Ishaq menjawab bahawa ada 10 sebab kenapa doa seseorang tidak dimakbulkan.

Continue reading

Talkshow:Setitis Air Mata Ibu

tears_thumbRasulullah SAW bersabda, “Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang paling baik akhlaknya, dan yang berbuat baik kepada ahli keluarganya.” (Riwayat Abu Daud dan Tirmizi) Lagi sabda Rasulullah SAW, “Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya; dan aku adalah yang terbaik dari kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak tahu budi.” (Riwayat Abu ‘Asakir).

Aq memulakan penulisan hari ini dengan sabdaan nabi yang diberitahu oleh Ustaz Hasrizal di akhir program.Pada pusingan ketiga program,sesi soal jawab, ustaz dan doc ditanya tentang apakah perbezaan antara leteran dan nasihat. Jawapan mereka ringkas tapi cukup untuk membezakan kedua-dua perkara itu.

Continue reading