Krew

Az-Zariyat merupakan sebuah buletin yang diterbitkan di UNiSEL Shah Alam oleh para pelajar Japanese Associates Degree Programme. Buletin yang diterbitkan dua minggu sekali ini, merupakan satu medium untuk menyampaikan berita, informasi, dan pengumuman kepada para pelajar. Walaubagaimanapun, objektif utama penerbitan Az-Zariyat ini adalah bertujuan memupuk dan membina jati diri, rohani, dan intelektual golongan remaja, khususnya pelajar.

Azzariyat Crew 2009/10

azzariyat-crew-lq

Azzariyat Crew 2008/09

Az-Zariyat Crew Members

43 thoughts on “Krew

  1. Comment :
    1) Consistency.
    Use proper grammar. Be consistent when using space. Example :
    ” Ada apa…pasal cinta? Nah,lihat di Terengganu baru-baru ini,seorang lelaki sanggup terjun bangunan disebabkan cintanya ditolak oleh teman wanitanya.”
    Pay attention to space after every comma, the question mark. Put space or no space? Be consistent.

    2) Webpage design.
    Compatibality issue with Chrome. Page loads 3x slower in Chrome than in Firefox. Link on the right hand side is outdated. Wtf is ‘semasa’? Next, no one uploads picture with 3508×2480 resolution in any website. Lembab macam siput nak load. Upload only size big enough for people to read, not upload straight from the scanned version. Proof : https://azzariyat.files.wordpress.com/2008/12/outer-page-3rd.jpg

    3) Azzariyat distribution.
    Printing and distributing one Azzariyat for each student is just plain stupid. A mistake that has continued for 3 generation straight. Tak semua baca, dan lepas habis baca bersepah-sepah. Tahniah kerana menyumbang kepada pembaziran. Jangan salahkan pembaca tak jaga, masalahnya memang susah nak jaga. Azzariyat lagi besar dari kertas A4.

    4) Azzariyat itself.
    I would prefer the compact version. Smaller, easier to hold, easier to read. To chokouhai tachi, congratulations sebab buat compact. It’s better than the big, super, exaggerated version kouhai make now.

    Don’t be such an amateur. It’s the small things that matters. No offense intended.

  2. Assalamualaikum,
    Thanks to anonymous for your most ‘supporting’ comment. Actually, you have hurt us where it hurts the most rather than give us a motivational advice.
    We’re really sorry for the grammar part. But for the other comment, we can’t blame you or most of our reader.
    Firstly, why do you compare the usage of Mozilla and Chrome? If you know that Chrome is slower, why use Chrome? It’s not us that makes it more slower. Since you have the alternative of using Mozilla, use Mozilla instead. I’m not promoting Mozilla. But, you have the choices right? You said it yourself, if both of the web browser is slower, than I can say that it could be our fault. I’m not blaming you but why comment on something that not have much importance for us. So, if the usage of Chrome is slower, why chose the ‘hard way’?
    Sorry about the links in the right hand side and the ‘huge’ resolution of some of the pictures uploaded. It’s our fault that we didn’t check the resolution before uploading it. FYI, we didn’t scan the Azzariyat. It’s the Azzariyat that is printed out. So, the originals are in the computer in image form. We forgot to tell the chokouhai tachi to lower the resolution when doing their Azzariyat; the compact version. We will make sure that the pictures uploaded will not be too big for the reader convenience in the future.
    You are not the only one commenting about the distribution of Azzariyat. Yes, I know that it’s a mistake that has been going for 3 generations straight and I’m sure there are a lot other commenting of it since I’m also one of the one commenting about it but not much can be done about it since we receive the order from the superior that the Azzariyat should be print and distribute to each student. FYI, we didn’t even put even a single blame on our reader or in other word the JAD students for not carefully taking care of the Azzariyat. I know that there are also students that doesn’t read Azzariyat but who we are to force them to read. But, I will give you something to thought about. The learning of Islamic teachings is fard ain. We have given you the simplicity by bringing it right to your desk, but its you that choses not to read what is important. We have no power to change people. We only preach but Allah has the power to change the heart of human like He turn the tides. Allah loves you for making us the ‘asbab’ or the cause to be closer to Islam but rather, most of you put it as a ‘garbage’ that is distributed fortnightly. Our motives are actually for them to read and keep it in their ‘heart’ and implement it rather than keeping it as a reading material. So, it’s your choice what you thought of the Azzariyat. We didn’t blame you. If we really wanted the reader to ‘keep’ the Azzariyat than we would have make it coloured and add in more pages. We’re still thinking the way of disposing the old Azzariyat that has been keeping the class ‘dirty’. InsyaAllah, it would soon be implemented by the start of next semester.
    I would like to thank you for the last part of your comment. The compact version is actually a project on the ‘trial’ version of Azzariyat for the chokouhai tachi to work on. Since you are commenting that it is good maybe we could reduce the size next semester. Who knows? We will bring up the matter in our next meeting.

    ‘O mankind! We have created you from a male and a female, and made you into nations and tribes, that you may know one another.’ [al-Hujurat:13]
    In these part from the Quran, it show us, Allah has created us in a way that each and everyone of us has a different way of thinking. So, we doesn’t blame you on your comment and we appreciate your comment on us. We are actually waiting for a comment like yours so that we can improve our quality. But, there is something that i would like to comment on you. Please, don’t be too harsh on your words. We are also human being and have a heart. Your words could sometime invites anger into our heart. Be careful when commenting. Why the usage of ‘wtf’, ‘lembap macam siput nak load’, ‘Tahniah kerana menyumbang kepada pembaziran’? Please don’t ‘overreact’ or in other word being sarcastic in your comment. It could be that you dislike Azzariyat that you would give us such harsh comment but who am I to judge others. Allah knows best. Last but not least, please use a valid email address when commenting and don’t use others. It hurt us the most when you refer your email address as us and also linking you back to us (we know those info!). Please be honest to yourself when writing comment. Are you afraid that you might be found out? Why afraid when what you did is the right thing? Unless you yourself think it is a bad thing. We hope that the writer of the comment step up and be true to yourself. Anyway, thank you very much for your comment. We will try to improve ourselves. InsyaAllah.

  3. to azzariyat crew…you’ve done a dreat job…korang dah sedarkan ramai pembaca blog ni…so keep it up..mmg lumrah dlm klu de yang x puas hati tu..humans are not perfect..Rasulullah dlu pn terima pelbagai cabaran malah lgi truk so jdikan setiap komen n kritikan sebagai 1 kritikan yg membina….

  4. To azzariyat’crews:You all done very great job. Saya suka baca blog ni.

    To Miss anonymous,
    Bersyukurlah kat tempat anda ade lagi orang nak menyebarkan perkara2 baik ini…

    Salam.

  5. to cik ano..(saye pun mals nk tulis panjang2)
    klu x nak jage az-zariyat tu, x yah amik. bace yg member punye je.
    awak nih, islam kan ajar supaya sopan2 tego orang.

  6. terima kasih kpd cik tuut tuut.
    smoga kita semua mengambil pengajaran daripada kes cik ano.
    terima kasih semua kerana terus menyokong azzariyat!

  7. sy p0m suke baca bl0g nie..jad crew,keeP up y0ur g00d j0b..buang y keruh amek y jerniH..

  8. semoga tergolong dalam golongan yang sedikit…
    qalilam ma tasykurun…

    baru terbaca pasal isu distribution ni, hahaha teringat dok bincang bende ni ngan cerah di awal2 pengeluaran azzariyat oleh batch8… akhirnya kami sepakat, azzariyat dibuat bukan untuk disimpan tapi untuk dibaca, tulisannya bukan untuk dipuja, tapi untuk membuka minda, penulisnya bukan mencari glamour, tapi mencari redha… atas sebab tu diberi pada semua, dengan doa, dalam beratus yg terbaca, sorang dua dapat manfaat…
    jadi, saya kira dari awal crew2 azzariyat telah bersedia dgn situasi ini…

    mungkin mereka tidak sempurna…. (sungguh kelakar membicarakan kepincangan mereka dari sudut grammar dan spacing)….

    namun harus sedar, mereka juga pelajar JAD yg juga seperti anda, saban hari perlu siapkan assignment, repot yg berlambak, perlu study dan sebagainya… mereka juga perlu berhempas mengorek isi dari internet untuk membincangkan sesuatu isu, kerana mereka bukan lulusan al-azhar untuk keluarkan fatwa sendiri…. mereka juga bukanlah seorang karyawan yg mendapat bimbingan intensif dalam bidang penulisan…. mereka adalah juga pelajar biasa seperti anda…

    namun di sebalik risiko untuk disingkirkan dari JAD jika gagal periksa, mereka masih mengorbankan bukan sedikit bahkan banyak masa (di saat orang lain bergembira memuaskan nafsu remaja, mereka ini bersengkang mata mencari idea). malah saya bersama-sama (walau tidak terlibat) melihat rakan2 saya ini, berjaga malam bahkan di tarikh2 akhir pengeluaran (selalunya hari khamis), selalu sahaja mereka yang bertugas hampir tidak tidur… bahkan ramai yg tergaru2 kepala mengejar due date menghantar artikel, di samping assingmen dan repot yg berlambak…. dan usaha mereka itu, tidak pernah mengharapkan sesen pun dari anda…

    saya tidak sekali2 menulis untuk membela rakan2 atas semangat assabiyah, namun sekadar menunjukkan realiti agar anda sedar mereka telah melakukan yg terbaik… kritikan untuk membina (jika anda benar2 ikhlas untuk membina), bukan begini caranya bertutur dengan org yg telah menyumbangkan jasa biarpun tidak seberapa di mata anda..

    namun andainya mereka meninggal dan menghadap Allah, sekurang-kurangnya dapat juga mereka menjawab mereka telah berusaha dengan kapasiti yang ada…

    sumbangan anda apa pula??

    anda boleh terus berteriak dan mengkritik segala usaha dakwah (saya yakin banyak usaha dakwah akan nampak pincang di mata anda, alangkan spacing dan grammar pun anda meluat), saya boleh lambakkan beratus gerak kerja usaha dakwah yg tidak sempurna untuk anda kritik… tetapi akhirnya itu sahajakah sumbangan terbaik anda dalam beragama?

    tak apalah, semua org tersilap, maka marilah kita muhasabah diri masing2… instead of tengok orang buat apa, apa kata kita mula tengok kita dah buat apa?

    syurga tidak begitu mengalu-alukan penonton yang budiman… tangan juga harus berjalan….

  9. sedikit renungan. moga dapat dijadikan panduan dan pedoman masa depan:

    “Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik, dan berdebatlah dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu, Dialah yang mengetahui siapa yang sesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui siapa yang mendapat petunjuk” An-Nahl:125

  10. dah jgn nak terbuai2 pulak… ade org kritik tu maknenye ade ruang untuk dibetulkan… so kena kerja kuat lg…. dok asyik terharu2, nanti timbul rase bangga n riak lak….
    komen tu untuk bg semangat je…..

  11. alamak lepas ni mesti org takut nak kritik azzariyat, kritik je kena ban… bukan camtu, kritik lah tapi biarlah bersopan dalam berbahasa, kita kan menjunjung adat, (kalau ada yg x suka menjunjung adat kerana nampak sangat assabiyah kemelayuan pun, janganlah sampai x mengenal adab)… anda manusia, mereka manusia, masing2 punya hati untuk dijaga…

    ala kulli hal, azzariyat akan terus mengkritik anda (masalah umat), maka anda pun teruslah mengkritik kelemahan azzariyat….

    dan kita sama2 berusaha agar dalam usaha kita, x menyinggung sesapa… okay???
    ganbarou…

  12. terima kasih kepada serangkai a.k.a akmal. tidak lupa juga kepada semua yang menyokong azzariyat. teruskan sokongan anda! tiada siapa yang akan ban komen yang anda tulis. tidak kira bagaimana sekalipun anda tulis. kami menerima sebarang jenis kritikan untuk membetulkan diri yang tidak sempurna ini.
    macam makin bertambah pula komen di bahagian azzariyat krew ni. hehe…
    sebab utama kami tidak berpuas hati dengan komen yang telah diberikan oleh anonymous (kami merasakan ini adalah penyebab utama komen di sini semakin bertambah) adalah kerana anonymous memberikan email kami sendiri iaitu email azzariyat dan me’link’kan dirinya kembali ke laman blog azzariyat. itu adalah sebab utama mengapa kami agak terguris dan berasa sedikit tidak puas hati terhadap komen yang diberikan di tambah pula dengan komen yang bagaikan menunjuk lagak. kami tidak kisah sekiranya anda menulis sebegitu sekalipun tetapi silalah berikan email yang valid. sekiranya anda tidak ingin memberikan email yang valid sekalipun jangan tuliskan email kami dan ‘link’kan diri anda kepada kami. walaubagaimanapun, terima kasih atas sokongan semua! teruskan membaca azzariyat!

  13. *Bersabarlah dan rasa mulialah bersama Islam..apatah lagi kamu berusaha mengembalikan maruah umat ini..Ingatlah, jangan sesekali kamu melatah apabila berhadapan dengan situasi-situasi yang tertekan..Ingatlah, orang yang perkasa bukanlah di kalangan mereka yang handal bersilat, tetapi mereka yang dapat mengawal diri apabila marah (Al Imam Hassan Al Banna)*

  14. Let me answer some of the critics here.

    As for Chrome or Firefox usage, let me give you an analogy. You go to Petronas to buy a 50 cent sweet. You have a RM100 note and a 50 cent coin. Is it your fault if you choose to pay using that RM100 note?

    Next, spacing and grammar issue. For those who disagree with me here, you surely hasn’t seen a well-run website. You can attract readers among yourselves, but do you think if an outsider, like me, who came here by chance, will stay here for long, if the grammar and spacing is bad? “mereka juga bukanlah seorang karyawan yg mendapat bimbingan intensif dalam bidang penulisan”. I strongly disagree. You surely must have learned the word ‘formal’? But big clap to you guys. Dah ada improvement.

    Really, the first two issue above is about acting professional and be a bit formal. I think the content is quite good, but the way you present it is a bit off. I’m commenting just so that you can appeal yourself more to the outsider. I bet Shirin Sensei will agree on me too on the first two issue.

    Third, issue on being total anonymous. Fourth, being sarcastic. Same as the first issue. It’s the customer’s choice. Tak perlu terguris pun. I admit it, maybe it was my fault on the sarcasm part. But in a business, will you blame the customer?

    Fifth, distribution issue. Kalau dah korang print 90 helaian, aku pinjam kawan punya nak baca sekejap pun, akhirnya akan tetap ada 90 helaian dalam kelas kan? Kalau betul-betul ” bukan untuk disimpan tapi untuk dibaca”, perlukah sampai print untuk setiap seorang sedangkan tak semua pun akan baca. Say what you want, but face it. NOT everyone will read.

    Comments can come in many ways. I may be sarcastic, but I don’t think the issue that I have raised is wrong. Face it.

  15. Assalamualaikum,
    Firstly, kami dah cakap jangan guna email azzariyat dan link kembali diri anda kepada kami. Itu yang membuatkan kami terguris dan amat marah. I don’t know if you can read Malay or not, but I will write it once again in English, what hurt us the most and made us angry is that you use our email and link yourself back to us. Kami tiada masalah terhadap kata yang agak kasar dalam komen anda. Kami juga tiada masalah sekiranya anda memberikan email yang agak merepek dan tak boleh diterima akal tetapi tidaklah dengan memberikan email kami sendiri. About the sarcasm part, we didn’t blame you. We felt a little angry (we are also normal people) but by sending our own email… Why don’t you be a little more honest, ok? We could accept what you have written at first but the email and the website link you send made us angry. Yes. You can be anonymous, but please, once again please don’t send our email when commenting. At first, I wanted to send a thank you email to you for being the first person to criticise us, but, rather it turn out this way.
    Mengenai analogi yang anda berikan, amat menarik. Seperti yang telah saya katakan, anda sendiri yang memilih untuk menyusahkan diri anda sendiri (maaf sekiranya agak kasar). Why choose to wait for the cashier to take out RM99.50 for change eventhough you doesn’t have to wait for change if you use 50 cent, right?
    Again, about the distribution issue. No offense but i would like you to read my first comment about the distribution issue. If i write about it once more, it sure be a few pages more:) If you have anything to say then I could not do anything about it.
    Lastly, once again I wanted to thank you for your comment. Like I said earlier, Allah made us different from each other, so, I didn’t say that you are truly wrong and I am right. We have our different point of view. I accept that. And once again I would like to say, please be honest. That is the only thing that I wanted you to do. You can write your comment in any way you want. We doen’t even mind about that. What we really want is that for you to be honest. Thank you for reading and commenting on Azzariyat:)
    p.s: your comment made this page more livelier..hehe:) thank you for that..i thought that you didn’t read my reply. thanks anyway. btw, you are not an outsider (‘but do you think if an outsider, like me’), i know that. because you knew about Azzariyat distribution, plus you said Shirin Sensei. please be honest, okay? that is what matter most.

  16. komen sikit
    [Next, spacing and grammar issue. For those who disagree with me here, you surely hasn’t seen a well-run website. You can attract readers among yourselves, but do you think if an outsider, like me, who came here by chance, will stay here for long, if the grammar and spacing is bad? “mereka juga bukanlah seorang karyawan yg mendapat bimbingan intensif dalam bidang penulisan”. I strongly disagree. You surely must have learned the word ‘formal’? But big clap to you guys. Dah ada improvement.
    Really, the first two issue above is about acting professional and be a bit formal. I think the content is quite good, but the way you present it is a bit off. I’m commenting just so that you can appeal yourself more to the outsider. I bet Shirin Sensei will agree on me too on the first two issue.]

    tentang ini, saya menceritakan kesukaran2 yg mereka hadapi dalam menyiapkan sesuatu artikel supaya anda faham penulis2 ini adalah remaja belasan tahun yg tiada latar belakang pendidikan penulisan/persuratan formal secara teratur… dan mereka menerbitkan azzariyat dua minggu sekali dan itu menuntut sebuah pengorbanan yang cukup besar.. juga saya ceritakan keadaan berkenaan kerana merujuk kepada komen saudara/i yg kelihatan sangat meluat dengan azzariyat berdasarkan struktur2 ayat yg anda nukilkan…

    maka atas sebab saya melihat anda sangat memandang negatif kepada azzariyat, saya memberikan sedikit rasional dan realiti semasa supaya anda memiliki sedikit empati ketika membuat ulasan/kritikan.. ya anda boleh berikan beberapa contoh blog/buletin yang diatur dengan sangat sempurna dari sudut tatacara penulisannya(jika ada) yang dalam masa sama mampu pula menarik beribu2 pembaca luar (outsiders) untuk membaca (sekali lagi jika ada), tetapi perhatikan dan bandingkan penulisnya dengan penulis azzariyat dari sudut pengalaman dan ilmu kepenulisannya yang ada.

    [Fourth, being sarcastic. Same as the first issue. It’s the customer’s choice. Tak perlu terguris pun. I admit it, maybe it was my fault on the sarcasm part. But in a business, will you blame the customer?]

    anda perlu tahu, selama setahun mereka membanting tulang, bersengkang mata, berkorban tenaga untuk JAD, akhirnya mendapat ayat2 makian anda sebagai hadiah berharga, saya kira setiap manusia akan tersinggung. sekali lagi soal empati menjadi isunya. ya di dalam business customer is always right, tapi tidak di dalam Islam. itu isunya, kerana kita berbincang dalam konteks akhlak Islam.

    [Fifth, distribution issue. Kalau dah korang print 90 helaian, aku pinjam kawan punya nak baca sekejap pun, akhirnya akan tetap ada 90 helaian dalam kelas kan? Kalau betul-betul ” bukan untuk disimpan tapi untuk dibaca”, perlukah sampai print untuk setiap seorang sedangkan tak semua pun akan baca. Say what you want, but face it. NOT everyone will read.]

    ya betul. jadi anda cadangkan berapa helai yang patut mereka terbitkan dalam sekelas? 5 helai? sehelai? sekali lagi anda perlu bersama2 mereka melayani kerenah birokrasi YPM yg mengkehendakkan semua pelajar mendapat azzariyat. seperkara lagi, mereka ingin memudahkan setiap pelajar mudah mendapat capaian tentang ilmu agama, bermakna setiap pelajar bebas untuk membacanya di dalam bas, di bilik dan lain-lain kerana buletin itu boleh dibawa ke mana-mana kerana ia milik mereka. itulah bezanya buletin dengan notis yang terpampang di papan kenyataan untuk dikongsi oleh semua org untuk dibaca bersama. jika anda merasakan kertas yang berlebihan itu pembaziran, mengapa tidak anda mengambil inisiatif mengambil azzariyat di depan kelas dan mengedarkannya ke tangan setiap pelajar dalam kelas anda, maka jika ada azzariyat terbuang, anda tahu rakan anda yang membuangnya.

    [Comments can come in many ways. I may be sarcastic, but I don’t think the issue that I have raised is wrong. Face it.]

    ya saya menerima komen anda sebagai sesuatu isu yang perlu diperbaiki bahkan saya telah menegur di atas, supaya mereka tidak terleka dipuji dan memperbaiki diri. namun bukan itu isunya sehingga anda dikomen berjela-jela begini. isunya, kalau anda jujur merasakan tugas dakwah menyebarkan agama itu tanggungjawab bersama, mengapa tidak anda secara aktifnya terlibat dalam memperbaiki kelemahan2 yang ada dalam azzariyat. sekalipun hendak memberi kritikan, kerana saya percaya anda seorang Islam, saya percaya dalam agama yang kita anuti ini, tuhan yang kita sama2 sembah ada mengajar cara yang lebih baik.

    beginilah saudara/i yang cukup saya sanjungi kerana nilai intelektual yang anda miliki (mungkin shirin sensei juga bersetuju dengan saya dalam hal ini), setelah meneliti segala komen anda, mari saya jemput anda (saya tidak berminat menggunakan perkataan ‘cabar’) untuk menjadi sebahagian daripada team azzariyat.

    kerana anda begitu lantang mempersoalkan soal kesempurnaan dan profesionalisme saya teruja untuk melihat kesempurnaan dan profesionalisme yang ada pada diri anda pula supaya saya dapat belajar daripada seorang tokoh yang sangat intelek seperti anda.

    apa kata anda? anda bersedia untuk menerima tugasan ini?

    saya sangat sangat sangat teruja untuk belajar daripada kesempurnaan azzariyat versi anda yang akan anda terbitkan.

  17. kepada saudari semut merah,

    [jika anda masih tidak bersyukur dgn kehadiran blog azzariyat ni
    sila lah jangan buka lagi blog ni
    blog ni pon macam x rugi la kehilangan ‘pengkritik jemputan’ macam anda

    ko ni cik ano memang orang yg degil kot atau memang nk cari publisiti]

    saya merasakan anda perlulah mengawal emosi anda, dan jangan sampai ke tahap menghina atau memfitnah seseorang. jika anda berbuat demikian apalah bezanya anda dengan org yang anda kritik.

  18. kepada saudara/i anonymous,

    {but the way you present it is a bit off.}

    saya juga tidak berminat memperpanjang ulasan saya kepada anda, kerana saya melihat tiada noktah akhirnya kepada isu ini, dan tiada pengajaran atau pembaharuan yang dapat diambil.

    jika anda benar2 jujur ingin menaikkan prestasi azzariyat, saya dengan jujur memberitahu kami tidak mampu membawanya mengikut parameter dan kayu ukur yang anda tetapkan berdasarkan kapasiti kami sebagai pelajar JAD yang lemah.

    jadi sekali lagi saya menjemput anda (kerana saya yakin anda pelajar JAD) untuk menulis di blog ini secara konsisten untuk mengajar dan menunjukkan kepada kami bukti dan erti sebuah blog yang sangat sempurna dari sudut tatacara penulisan dan dalam masa sama mampu pula menarik beribu outsiders.

    jika anda tidak sudi atau tidak mampu, maka cukuplah berpuas hati dengan apa yang dapat kami persembahkan.

  19. Haziq2… saya nak cakap dengan haziq…
    Assalamualaykum Haziq. brother, lama tak dengar citer.. da fly ker? hopefully u will..
    ana ada soalan nak tanya… kenapa az-zariyaat takut nak kupas isu politik? kupaslah… buniyal islam a’la khomsin…ila akhir hadis.

    lagi satu, brother haziq… enta comeyl ^_^’ jangan salah anggap….

    jazakumullah khayran…

  20. Kepada en zulkifli yang dirindui. hehe.
    ana belum fly lagi la. lagi setahun dekat sini. senang2 mari la datang ziarah.(^^,)
    berkenaan isu politik, kami masih belum bersedia untuk melangkah ke tahap itu. tetapi jika en zul ada artikel untuk disumbangkan atau ada isu untuk diketengahkan, bolehlah maklumkan kepada kami.

    lagi satu, ana memang comeyl! terima kasih! Haha.

    Salam.

  21. salam.
    wah meriah nampak forum azzariyat ni.
    kehadiran EN Ano memang menambah keceriaan blog ni.
    kepada Admin blog ni juga,tahniah kerana berjaya mengatur komen ini dengan cara yang berhemah.

    juz nak bagi satu je lgi cadangan/pembaikan.xpe kan?
    rasanya bagi memudahkan kefahaman para pembaca(terutamanya mereka di luar JAD),apa kata korang sertakan sekali makna bagi setiap perkataan nihongo yang digunakan.takde..kadang-kadang cian kat pembaca luar yang kebingungan bila berjumpa perkataan-perkataan macam ni.korang tak rasa camtu ke?orang kampung korang bila baca blog korang mesti sedih sebab takde kesempatan belajar nihongo macam korang ni.bukan gitu?

    contoh; aku berasa sangat kinchou sekali.

    ayat ini boleh diperbaiki dengan; aku berasa sangat kinchou(gelabah) sekali.

    walaupun tak banyak,tapi harap dapat membantu krew AZ sume untuk terus memperbaiki corak kerja blog ini.
    anyway,keep up the good work.

    p/s:rasanya aku macam kenal je gaya bahasa En Ano tu..hihi..Semoga Allah mengampuni dan merahmati kita sume.

  22. salam..2nd time ziarah blog nie..tu pun,membe yg bgtaw.hmm..i love u guys pnye writting..dekat di hati..bg saya,penyampaian ayat yg mudah n sempoi lagi sng nk berdakwah..nk berdakwah kan kna berhikmah..congrates..hehe..all da besh!!

  23. bgs korng nie ntp 1 je ak rs ko xbtol…cr ko tgur org….ak ckp nie pon coz korng tgur ak jgk..tau la ak x join member korang tp islam kn ckp kl nk tgur org ad crnya>>>budak kelate

  24. @mat

    maaf jika pernah tersinggung dengan sesiapa di dalam rangkaian azzariyat ni… memang manusia x lepas dr kesilapan dan kami akui segala kelemahan kami…. sekadar ingin tahu, cara tegur bagaimana yang saudara maksudkan, agar kami dapat sama-sama ambil iktibar dan perbaiki diri?

  25. TAHNIAH,SYABAS DAN TERUS BEBAS BERKARYA. JANGAN GENTAR DENGAN KRITIKAN DEMI KAIZEN. MAKA MEMANG BENARLAH MATA PENA ITU LEBIH TAJAM DARI MATA PEDANG.

  26. Azzariyat dah mula melebarkan sayapnya sampai ke IPT ak. Hampir sama famous dgn I Luv Islam.com. tahniah2..

    btw, ak ada 1 cdgn. bleh x azzariyat tubuhkn undrground organization for each ipt 4 diz website. I mean setiap IPT ade wakilnyer(reporter). brulah citer isuSEMASA or anything artikel bout ISLAM itu general & x specific to ur IPT only.

    itu skadar cadangan aku jer. Utk Azzariyat dan ISLAM.

    Salam ukhwah.

  27. slm ukhwah buat AKUawanSENJA..
    setakat ini kami belum bercadang untuk menerobos mana2 ipt selain dari ipt kami sendiri..tetapi cdgn anda amat kami alu2kn.sekiranya anda teringin utk menghntr sebarang artikel, daftarkan diri anda dan kami akan beritahu maklumat selanjutnya…

    p/s:smbil2 tu promote2 la kt kwn2 yg tringin ambil bhgian skali…:)
    kami hargai sokongan anda

  28. Assalamualaikum wbt…

    Wah, 1st time bukak ruangan komen ni n terbaca pulak ‘comment’ hangat dari saudara/i ano..Hahaha..Sungguh tidak berpuas hati nampaknya beliau itu:)

    Kepada Team Azzariyat, teruskan usaha korang..Mana yg kritikan yang baik, jadikan panduan.Mana yg xberapa tercapai dek akal yang waras ni biarkan saja ia dgn labu-labunya seperti Mat Lampir..hehehe..

    Tak lama lagi akan buat Momento pulak..Pasti lebih mencabar mengejar dateline, mancari topik2 baru untuk dimuatkan agar tidak dilihat seperti menciplak keluaran yang sebelumnya, menghambat rakan2 supaya mereka cepat-cepat hantar “shukudai” mereka..GANBATTE!!!

    Oh, sebelum terlupa, mungkin saudara/i ano tu seorang yang amat berminat untuk menjadi salah seorang ahli dalam Team Azzariyat..Tapi tak dapat..Tu yang beliau kritik macam2 tu sampai ke masalah spacing..hahaha.. Amat cerewet sekali(adakah saya pon akan dikritik oleh saudara/i ano sebab sy tak buat spacing lepas noktah??malas la..bukan nak anta kat menteri pon comment ni kan)

    Last but not least, ingatlah, kita ni tak mungkin dapat puaskan hati semua orang..Oleh itu, jangan meletakkan harapan yang tinggi untuk orang lain sentiasa memuaskan hati dan perasaan kita..

    Renung-renungkan, dan selamat beramal!!!

    p/s:mana MOMENTO vol.2???

  29. oh, lupa plak nak cakap..mintak maaf ye saudara/i ano kalo saya terguriskan hati, tersinggungkan perasaan anda..

    Assalamualaikum wbt…

  30. Knape ak rase az zariyat ni mcm kisah hidup seseorang?ak dah muak la bace pasal kisah cinta2 ni..better gnekan kate ganti diri ‘kita’ dari ‘aq’..sbb azzariyat ni kan milik ramai2..bukan sorang..

  31. terima kasih atas teguran.Alhamdulillah teguran2 sebegini yg kami inginkan dan ana selaku pengguna perkataan ‘aq’ memang sedang mengubah gaya penulisan dan secara jujur ini semua bukanlah kisah hidup ana seorang tapi kisah2 yang dikongsi oleh sahabat2 lain.Maaf di atas segala kesilapan dan harap anti dapat terus menjadi pembaca Azz.Segala komen dan teguran sememangnya ditunggu2

  32. Assalamualaikum brothers and sisters!

    Really amazed for such enlightening website! Hope u guys will continue this fruitful effort! All the best!

Comments are closed.